Abdicació i alternatives


  • Comparteix:

Josep Maria Balcells

Josep Maria Balcells


Publicat: el 20/ago/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Qui marca el pas dels moments claus en la historia d'un país? Els partits o la ciutadania?.

Estic segur que si féssim una enquesta amb aquesta pregunta la resposta aclaparadora seria 'la ciutadania'. Aquesta és la resposta políticament i democràticament correcta, però tots sabem que la praxis imposa massa sovint altres alternatives. Amb l'argument que els partits són els representants de la voluntat popular ells fan i desfan d'acord amb les conveniències o els interessos de cada moment.

Aquests dies, amb motiu de l'abdicació del rei Joan Carles, la pregunta que hi ha al carrer i a les xarxes socials és si no ha arribat el moment de plantejar obertament el debat sobre la forma d'estat fixada per la Constitució com una monarquia parlamentària.

Coneguda el dilluns l'abdicació del rei entronitzat fa 40 anys per Franco i consagrat posteriorment per la constitució democràtica, el crit reivindicatiu de la República ha ressonat en totes les places de les grans ciutats del país. També a Sant Cugat. Especialment massiva a la Plaça del Sol de Madrid.

El suport immediat i versallesc del PP a la dinàmica successòria era d'esperar. Més contradictori és el posicionament de la direcció del PSOE. El senyor Pérez Rubalcaba reconeix l'arrel històrica del republicanisme del partit, però hi afegeix l'argument del consens constitucional per justificar la continuïtat de la monarquia hereditària en ple segle XXI. Li han sortit crítics entre els seus quadres i més que li'n sortiran. Sobretot li'n sortiran del seu electorat que no pot entendre que no s'atreveixi ni tan sols a defensar que la forma d'estat és modificable i que en el projecte de reforma constitucional que defensen els socialistes estan disposats a incloure la consulta sobre Monarquia o República. No fer-ho avui és perdre una nova ocasió de recuperar la confiança de àmplies capes de la ciutadania espanyola que avui tindrà un argument més per sentir-se desenganyada del gran partit referent de l'esquerra que ha estat el PSOE.

Vull aprofitar per destacar aquí la coherència i valentia del PSC de Sant Cugat que ha qüestionat la decisió orgànica del PSOE de donar suport a llei de l'abdicació i ha defensat una consulta que permeti avalar democràticament la reforma del model d'estat.

I el govern de CiU? Torna a jugar amb l'ambigüitat, la indefinició, el rèdit a curt termini... No vol dir que sí a la llei d'abdicació i avalar per tant l'entronització de Felip VI però no s'atreveix a dir que no. Ni carn ni peix. Opta per l'abstenció. Els governs de Convergència sempre ha mantingut bones relacions amb la Casa Reial i se n'han vanagloriat però ara guarden distancia amb l'excusa del contenciós amb l'Estat espanyol sobre procés sobiranista. Amb aquesta jugada, qüestionada al si de la coalició, podria perdre bous i esquelles a diferencia d'ERC que en aquest camp no té necessitat de cap excusa per defensar la seva aposta clarament republicana.

Personalment crec que més enllà dels fets institucionals que passaran aquests dies potser és hora que els partits que han de concórrer a les eleccions es plantegin seriosament incloure en el seu programa una proposta clara i explícita sobre el model d'estat que volen mantenir o canviar en la primera reforma constitucional que s'hagi de plantejar. De moment, però, és del tot imprescindible que aquests dies es faci és faci visible i notòria l'opció irrenunciable de l'alternativa republicana.

JOSEP MARIA BALCELLS és periodista i exdiputat


Columna publicada originalment el 8 de juny de 2014



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.