Màxima expectació per a les municipals


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 26/ago/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La nit electoral ha deixat quatre grans titulars a la nostra ciutat. Primer: passi el que passi a Catalunya, a Sant Cugat guanya Convergència i Unió, però sembla que la seva hegemonia s'està afeblint. Segon: Esquerra Republicana es consolida com a 2a força a la ciutat per segona vegada consecutiva en uns comicis electorals. Ara, però, els republicans es troben a només 1876 vots dels convergents. Tercer: el mapa polític que les eleccions municipals del 22 de maig del 2011 van deixar a Sant Cugat s'està capgirant. Exemples ben clars són l'auge d'ERC o la davallada de socialistes i populars. Quart: Sant Cugat és una ciutat que vol votar el 9N perquè CiU, ERC - NEC i ICV-EUiA sumen, ni més ni menys, que el 64,46% dels sufragis.

Permeteu-me fer una anàlisi exclusivament santcugatenca. A un any de les eleccions municipals, on els resultats van ser CiU (15 regidors), PPC (4), PSC (2), ICV-EUiA (2) i CUP (2), tot està per fer i tot és possible. Si el mateix nombre d'electors anessin a votar l'any que ve el mateix, Mercè Conesa revalidaria el càrrec d'alcaldessa de Sant Cugat. El que passa és que el 2011 CiU tenia el 46,17% dels vots i la segona força, el PPC, 12,44%. Ara, els nacionalistes aconsegueixen el 29,59% i ERC, segons, el 23,91%. La pregunta és obligada: Mercè Conesa tornarà a tenir majoria absoluta?

Pel que fa al líder de l'oposició santcugatenca, el PPC ha caigut fins a la quarta posició i, observant les dades, és totalment possible que ERC aconsegueixi entrar al Ple com a cap de l'oposició. Recordem que ja fa dues cites electorals on els de Mireia Ingla repeteixen en una segona plaça a Sant Cugat. Finalment, un creixement lleuger d'ICV-EUiA el maig del 2015 i la sortida del PSC són més plausibles que mai, així com la irrupció de C's amb algun regidor.

Felicitem-nos, doncs, per una bona participació del 56,2% que, lluny del 78% de les catalanes, ens situa nou punts per sobre de la mitjana nacional. També hem de celebrar els bons resultats polítics de les formacions a favor de la consulta.

La cursa electoral local comença i els ciutadans hem d'estar més ben informats que mai. L'acte de presentació de la candidatura de Mireia Ingla com a candidata a l'alcaldia de Sant Cugat per ERC al Teatre - Auditori el 5 de juny a la tarda és un bon inici. Per votar, s'ha de conèixer. A més, es comptarà amb la presència d'Oriol Junqueras. Tant ERC Sant Cugat com Junqueras hi tenen molt a dir. Al capdavall, els primers tindran pes al futur Ple i el segon té molts punts d'esdevenir el proper President de la Generalitat de Catalunya.

MARC TOLRÀ és estudiant


Columna publicada originalment el 27 de maig de 2014



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.