Finestra a Escòcia


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 9/set/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Diumenge, els britànics i els escocesos no s'ho creien i part de la comunitat internacional s'ho mirava amb sorpresa, sabent que, ara sí, el 18 de setembre podia passar de tot. Diumenge, el diari britànic 'The Times' va publicar una enquesta en la qual, per primera vegada, el Sí a la independència d'Escòcia guanyava: un 51% davant d'un 49% del No.

Això assegura que Escòcia serà un país independent en un futur? No, perquè el marge és extremadament estret i només una sola enquesta ha donat com a guanyadors els independentistes escocesos, però passar de tenir diversos punts per sota dels unionistes a sobrepassar-los o igualar-los preveu un referèndum totalment obert. Què vull dir amb tot això? El primer ministre britànic, David Cameron, va permetre el referèndum i, acte seguit, dotà Escòcia de més competències i li'n ofereix més. Aquí, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, només sap presentar el projecte de l''statu quo' i es nega a permetre un referèndum que compta amb el suport del 80% de la societat catalana. Si el Sí escocès està guanyant adeptes amb David Cameron com a primer ministre, imagineu-vos quants partidaris més del doble Sí tindrem amb Rajoy com a president, i més si hi sumem Montoro, García-Margallo o Jorge Moragas. Imagineu-vos-ho!

Rajoy hauria d'aprendre de Cameron i nosaltres hem d'estar convençuts que guanyarem, emmirallant-nos en el poble escocès. Els escocesos no estan tan maltractats per l'Estat, en el seu cas el britànic, ni econòmicament, ni en matèria d'identitat. No ho tenien gens fàcil, i estan donant la volta a les enquestes. Nosaltres tenim la independència a tocar, que no vol dir al sac. Recordem: no diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat. Doncs això. Si ells ja estan guanyant a les enquestes dels diaris, nosaltres en sortirem guanyadors a les nostres, però només si seguim perseverant democràticament i pacífica, amb esperit de diàleg i de superació, confiant en nosaltres mateixos i, sobretot, entre nosaltres mateixos, intensificant les campanyes (com s'està fent), explicant, escoltant i resolent dubtes; si nosaltres enviem missatges clars al món i a Madrid, votarem i guanyarem perquè sempre quan les lleis han estat injustes o anacròniques s'han modificat. Si no fos així, les dones no podrien votar, seguiria l'esclavitud i els homosexuals no tindrien drets, entre moltes altres legislacions.

Per tant, si els escocesos ho poden fer, nosaltres també perquè la societat civil està infinitament més mobilitzada. I que recordin els populars i els d'Albert Rivera: aquest és un projecte del poble, de la societat civil, i no d'Artur Mas. I si no s'ho creuen, els invito a passejar-se demà passat pels carrers de Barcelona. Finalment, pel que fa a l'entrada o no a la Unió Europea (UE), l'exprimer ministre d'Escòcia i actual diputat laborista al parlament escocès va dir al diari 'Ara' que, en cas d'independència, Escòcia entraria a la UE tard o d'hora. Si Escòcia hi entra, Catalunya no?

MARC TOLRÀ és estudiant



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.