Pacte per la Nit: fosc del tot


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 1/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'equip de govern s'ha fos del tot el Pacte per laNit, d'una plomada i de forma unilateral. De res han servit els acords i el consens al quals s'havia arribat entre les parts implicades del pacte, que a la pràctica ha resultat tenir nombrosos problemes, fruit de les reiterades queixes dels veïns i les veïnes, especialment els del centre de la ciutat, queixosos del soroll dels concerts i de les terrasses dels establiments comercials.

Veïns amb els que , alguns d'ells, hem parlat i entenem les seves preocupacions. Cal recordar, també, les queixes veïnals que van exposar ciutadans en el marc del debat del centre històric que organitzà recentment el Tot Sant Cugat o les intervencions de veïns en el marc dels (desapareguts) Consells de barri del Centre. Cal també tenir present totes les reunions que es van fer per encarar el Pla i tenir present les opinions de les entitats.

Falta de lideratge polític, de coordinació dels responsables municipals?. Sigui quina sigui la raó, el resultat final és que a la pràctica ja no hi ha Pacte per la Nit.
Els problemes ocasionats, i la pressió, per la manca de rotació de les activitats al carrer i el descans veïnal han pesat molt per la decisió presa de suspendre els acords del Pacte per la nit.

Al nostre parer, el pacte va néixer coix el 2012, amb poca difusió, sense un lideratge clar que vetllés perquè totes les parts implicades trobessin el punt d'equilibri a l'hora de conviure oci i descans. Malgrat tot, entenem que la feina que es va fer va ser positiva i tirar a les escombraries un acord sense plantejar ni tan sols una revisió o reforma no és propi dels 'principis de participació ciutadana'.

Per tant, caldria plantejar-se si un dels problemes de fons, diria, parteix de la poca difusió que s'ha fet del pacte entre la ciutadania, la poca o escassa participació ciutadana sobre aquest tema i la nul·la informació resultant dels acords. Un acord que va rebre pàgines i minuts de comunicació i que ha passat a millor vida.

Un altre aspecte que no ha funcionat és l'escassa rotació dels espais públic a l'hora d'organitzar festes i concerts a l'aire lliure, i també, com comenten entitats, el llarg temps de resposta de l'Ajuntament, una vegada s'ha entrat per registre la petició d'organitzar qualsevol esdeveniment al carrer.

Crec que una societat madura intenta conciliar usos, fer-los rotatius i no fer del blanc o negre el resultat de les decisions.

Altres aspectes a millorar, que han estat fruit de debat, han estat l'aplicació dels horaris, la fiança per la cessió de material a entitats sense ànim de lucre, en tant que l'acord estableix que les fiances pel material cedit (cadires, taules, entarimats i tanques, etc.) no es cobraran a les entitats sense ànim de lucre registrades al Registre Municipal d'Entitats.

Són molts els problemes detectats aquests dos anys de Pacte per la Nit, amb un resultat pobre pel que fa a l'assoliment dels objectius proposats ara fa dos anys però considerem que caldria revisar sense tancar la porta a pactar el lleure i la conciliació veïnal. Entre altres coses cal recordar al govern municipal que fa anys que està 'gestant' una (molt necessària) ordenança de terrasses i, de moment, el més calent a l'aigüera.

El pacte ha fracassat i no ho ha fet perquè no estigués ben plantejat. El seu fracàs emergeix de la falta de lideratge polític del govern que era qui tenia la responsabilitat de dur-lo a terme. D'altra banda, em sembla tirant a curiós (i lamentable) que el representant de la JNC esdevingui el portaveu del govern municipal per explicar aquest tema. Estem confonent (una vegada més) partit i govern.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.