Hi podem fer alguna cosa?


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 30/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'atur, la precarietat laboral, els desnonaments i les execucions hipotecàries són segurament els impactes socials més intensos de la situació de crisi que estem vivint. La destrucció d'ocupació combinada amb el caràcter gairebé mafiós de moltes entitats bancàries i a la legislació hipotecària espanyola, que és de les més restrictives d'Europa, afecta centenars de milers de persones a Catalunya. Cal recordar que fins i tot el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va obligar a modificar el sistema de desnonaments espanyol perquè vulnerava la protecció dels drets dels consumidors i considerava abusives les clàusules hipotecàries.

Com a conseqüència d'aquests desgavells, un dia més els ciutadans i ciutadanes de Sant Cugat quan hagin passat pel carrer Villà, hauran vist unes persones assegudes sota un toldo i rodejades de cartells. Són els membres de la PAH de Rubí que hi son des de fa 36 dies. El fet ha provocat que molts santcugatencs hàgim pogut veure 'en vivo y en directo' allò que tot sovint només veiem als telenoticies.

La PAH, que va néixer el 2005, ha paral·litzat fins ara 1.135 desnonaments, ha reallotjat 1.180 persones i ha aconseguit que molts ajuntaments hagin aprovat mocions de suport a la dació en pagament, al reallotjament de persones desnonades i a multar els pisos buits. És a dir, no només han pogut pal·liar més d'un miler de drames familiars, sinó que han aconseguit quelcom encara més important que és augmentar la consciència social sobre aquest tema i empoderar les persones que viuen aquest calvari.

A Sant Cugat ha desembarcat la PAH del municipi del costat i ho ha fet per reclamar la solució a una vintena de families en perill de desnonament. D'entre aquests 20 casos, n'hi ha set que són urgents de resoldre i d'aquests set, l'entitat està en tràmit de negociació en quatre. Talcom hem pogut llegir a la premsa aquests dies, la dificultat més gran ha estat trobar un interlocutor ja que Catalunya Caixa es va vendre aquestes hipoteques a un fons voltor amb nocturnitat i traïdoria, sense ni tan sols avisar prèviament a les persones afectades.

La PAH vol mantenir l'acampada a Sant Cugat i les mobilitzacions a Rubí fins que no es resolguin els casos més urgents. La pregunta que ens fem és qui té la responsabilitat de posar fil a l'agulla per resoldre aquest tema? Com es pot trobar l'interlocutor? Com actuar des de l'Ajuntament de Sant Cugat i des del de Rubí? Algú està fent alguna cosa?

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.