Fer bullir l'olla


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 5/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja que estem en ple record de temps passats, no sempre millors, fa 300 anys la població del nostre país i els de l'entorn estava més o menys formada pel 80% de camperols, més aviat pobres que rics, el 20% restant eren les classes privilegiades i alguns bandolers que no sabria a quin lloc classificar.

Mitjançant la gastronomia, podem arribar a conèixer moltes maneres de viure. Pel 80% de camperols, molt influïts pel fet religiós, el Nadal era un gran dia que calia celebrar fen un gran àpat, no tots igual. Hi havia qui tenia la sort d'haver fet la matança del porc i el que tenia gallines velles que ja no ponien. Molts ni això, només algunes verdures silvestres. Eren diferents maneres de fer bullir l'olla: olla aranesa(molt porc), 'cocido', brou, 'migas'... i de postres com a molt panses i figues.

La pasta arriba molt més tard i no a totes les taules, sobretot a les classes privilegiades, que ben segur que també disfruten dels dolços que ens deixen els veïns que ens varen acompanyar durant 800 anys, els àrabs: torrons, 'polvorons'...

Després de tants segles, en ple segle XXl, tenin un 80% que pot fer bullir l'olla, menja pasta, carn d'olla, torrons, neules... Un 10% que pot arribar a menjar el que li fa arribar Creu Roja, Caritas, recollida d'aliments... I un altre 10%, és una classe cada dia més privilegiada. Els bandolers també hi són, tot i que només que han canviat les armes, enlloc de trabuc, ara tenen plumes de marca, corbates de seda......

Esperem que el 2015, ens porti pau, felicitat i sentit comú.

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.