Ingressos que garanteixin una vida digna


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 3/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per què considerem necessaris uns ingressos dignes per viure? Per Oxfam Intermón, totes les persones tenen dret a una vida digna, sense pobresa ni exclusió social, i això requereix tenir cobertes les necessitats bàsiques.

Unes polítiques socials adaptades al context soci econòmic i uns ingressos mínims per cobrir aquestes necessitats són les claus per trencar amb el cercle de desigualtat i pobresa. Malgrat que la seguretat social és un dret humà reconegut des de 1948, un ampli percentatge de la població mundial està en situació de desprotecció en un moment en el qual la conjuntura econòmica és desfavorable i els riscos s'amplifiquen. La falta d'accés a protecció social representa un fre al desenvolupament econòmic i social, i incrementa els nivells de desigualtat.

A Espanya, una de cada quatre persones es troba actualment en risc de pobresa o exclusió social, és a dir, sofreix carències severes i/o no disposa d'ingressos suficients per desenvolupar una vida digna. Des de l'any 2008 els salaris han baixat, els salaris percebuts pels nous contractes són un 40% més baixos i el percentatge de 'treballadors pobres' augmenta. Espanya ha de deixar de ser el segon país més desigual d'Europa i ha de revisar una política social sens dubte inadequada, per recuperar conquestes socials i nivells d'igualtat aconseguits en anteriors dècades.

Oxfam porta molt temps treballant en diversos països per ampliar l'escala dels sistemes de protecció social, especialment a les regions d'Amèrica Llatina i Àfrica de l'Oest. Ara, donada la situació d'Espanya, l'organització demana als partits polítics, en aquest any electoral, que incloguin als seus programes mesurades per garantir serveis socials universals, gratuïts i de qualitat, i la garantia d'uns ingressos bàsics per tota la població, que permetin a totes les persones gaudir una vida digna.

Mentre alguns països estan fent passos cap a la millora de la cobertura de protecció social (com són el cas de Brasil amb el programa Borsa Família, o Mèxic amb els programes Progressa i Oportunitats), s'està produint una reculada en països desenvolupats, com és el cas d'Europa.

'Hauríem d'indignar-nos 1000 vegades més'.
José Luis Sampedro (1917-2013. Economista, escriptor, pensador espanyol)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Oxfam Intermon



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.