Algunes idees per a la recuperació econòmica


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 24/oct/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ens despertàvem fa uns dies amb la notícia que Sant Cugat és un dels municipis que menys atur té, situada per sota el 6% -segons l'EPA. Val a dir que els nivells màxims han estat del 8% -molt baixos en comparativa a la resta de Catalunya i de l'Estat. Aquesta notícia és certa si només fem cas a les estadístiques, però no reflecteix del tot la realitat si aprofundeixes en el fenomen.

És obvi que Sant Cugat viu en una espècie de 'bombolla', però en aquestes estadístiques no hi figuren persones no inscrites, estudiants, o bé les expulsades del nostre municipi. També ara que està de moda parlar de desigualtats, és un dels municipis on la diferència entre els més rics i els més pobres augmenta (índex de Gini), i on és més car viure-hi. Tot això ens configura un univers bastant idíl·lic però que encobreix unes situacions reals de necessitat. Recordem que el 10% aproximadament (9.000 persones) dels santcugatencs han estat 'usuaris' dels serveis socials per fer algun tipus de demanda.

Les polítiques d'austeritat mal enteses i aplicades pels governs de dreta, a Catalunya i al conjunt d'Espanya, han provocat un gran distanciament entre les necessitats reals i els recursos disponibles per a les famílies. Les polítiques de pedaç aplicades no han facilitat un bon creixement ni una modernització de la nostra economia a Sant Cugat tampoc. El govern de la Generalitat no ha potenciat un canvi del model productiu que permetés una millora de la competitivitat basada en una major qualificació professional, en un major esforç de recerca i d'innovació i en una transferència tecnològica modernitzant el teixit industrial.

Ara amb un clima d'incertesa de govern al nostre país i amb unes eleccions a vista a l'Estat, pren força la idea que els governs locals actuïn, i a la nostra ciutat hi podríem fer moltes actuacions que ens ajudarien a lluitar contra aquestes desigualtats.

Cal ser propositiu, no estem a govern, però des de l'oposició responsable que sempre hem exercit al PSC hem ofert i hem realitzat propostes perquè qui hi surti guanyant sigui el municipi i la ciutadania. Creiem que les principals mesures passen per ELABORAR UN PLA DE XOC potenciant al creixement i la promoció de noves localitzacions industrials i els serveis activant l'economia, comptant amb mesures de caràcter fiscal per tal d'incentivar tant la instal·lació de noves empreses al municipi, com la contractació de treballadors i treballadores residents al municipi. Facilitar la INTERMEDIACIÓ ENTRE LES EMPRESES i els desocupats del municipi, especialment personal qualificat que busquin una ocupació que es correspongui amb l'esforç fet de qualificació professional, a través del SOM, però d'una manera proactiva, no esperem que vinguin sinó amb una actitud 'comercial' i de carta de serveis per oferir a les empreses, i incentivar la contractació. I una OFERTA DE NOUS ESTUDIS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL i OCUPACIONALS, especialment de cicles superiors vinculats a la indústria local, promovent la consolidació dels anomenats 'clústers', formar pel què necessitem al municipi, amb el lligam dels programes duals, formatius i ocupacionals.

Ara que sembla que el pla de 'Garantía Juvenil' promogut per la UE i que pretén lluitar contra l'atur juvenil a Sant Cugat té certa resposta, i esperem veure els seus fruits positius passat aquest període de tutela, casa una mica en les mesures proposades en la passada campanya amb el 'Pla de Xoc juvenil' pel PSC, per això animem als i les joves santcugatenques a informar-se.

PERE SOLER és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.