7.312 vots per a l'esperança


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 17/feb/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests han estat els vots dipositats a les urnes santcugatenques per donar suport a Salvador Illa amb l'esperança i la il·lusió de canviar el rumb del nostre país. Primer de tot, donar les gràcies per confiar en el PSC sabent i sent conscients que perquè les coses canviïn s'han de fer actes diferents. Muntar unes eleccions per fer el mateix i anar cap a la mateixa direcció i guanyar 4 o 5 diputats o diputades més, no paga la pena sotmetre a la societat a aquest estrès, com diria algú per aquest viatge no era necessari aquest enrenou.

La ciutadania ha votat malgrat la pandèmia, certament amb la participació més baixa de la història, però això no deslegitima el resultat. El vencedor en vots ha estat el PSC. De nou, el sistema electoral penalitza la circumscripció de Barcelona, essent necessari més vots per sumar un escó. Suposo que algun dia, després de més de 40 anys de funcionament del Parlament, ens dotarem amb una llei electoral pròpia que corregeixi aquestes irregularitats. Així doncs, amb el resultat proclamat ja, toca pactar.

Dels escenaris possibles, el més raonable seria respectar l'eix ideològic, és a dir, un pacte d'esquerres. Ara bé, la interpretació és que no és necessari que tots els partits d'esquerres entrin al govern, i a partir d'aquí les combinacions són múltiples. Òbviament, el PSC hauria de ser, com a partit vencedor, el que possibilités aquest govern. Serà difícil, però a ningú se li escapa que els i les socialistes som una formació pactista i amb molts recursos per fer girs impensables, sinó Sant Cugat és una mostra, però que tampoc ha de ser exemple de res, cada circumstància i cada situació és diferent. El que és innegable és que "el canvi ha arribat a Catalunya i és imparable" en paraules del mateix Illa, trigarà més o menys, però aquí està.

Potser cal fer algunes consideracions de caràcter general. El somni de Ciudadanos era el d'una nit d'estiu, és a dir, tal com es va inflar s'ha punxat, i sembla que això tampoc té aturador. Per altra banda, el PP seguirà mirant cap una altra banda quan el problema el té a casa i amb la seva proposta sense mirar de reüll el retrovisor de com li sobrepassa la ultradreta. Vox no ha estat una sorpresa, tothom ho veia a venir, ja està a les institucions, ara cal saber rebutjar les seves propostes i no comptar amb el seu suport per res, ells faran tot el possible per fer-se veure i crear polèmica, inclòs votar a favor per generar conflicte de qui pugui rebre de manera gratuïta els seus vots, malgrat això, que mai es pugui dir que es compta amb ells per a res. Per finalitzar amb la dreta, JuntsxCat s'ha quedat amb un pam de nas de no quedar com a primera força política de l'independentisme, la seva candidata investigada per malversació potser haurà de deixar pas a un nouvingut 'hooligan' en la política catalana. De moment, encara l'amaguen i tiren de beta del de Waterloo.

De la banda de l'esquerra, a més del consumat efecte Illa amb el PSC, ERC ha sabut mantenir el pols a les enquestes i la seva representació amb una campanya més agressiva del normal i plena de retrets als socialistes. D'En Comú Podem, poca cosa es pot dir, segueixen a la baixa i tornen a recuperar la representació que tenia ICV, han perdut força vots malgrat hagin mantingut el nombre de diputats i diputades, potser fruit d'una proposta poc engrescadora. La CUP ha estat una de les grans beneficiades de les baralles internes del govern guanyant percentatge i representació, veurem el paper que fan si tornen a premiar i aprovar les polítiques neoliberals d'un govern anomenant d'independentistes, però que en realitat és la convergència de sempre endolçada amb els republicans.

A àmbit local de Sant Cugat, els resultats demostren que l'independentisme baixa més de 6.000 vots, JuntsxCat es deixa un 50% dels seus vots pel camí i ERC un 25%. En canvi, la suma de la dreta augmenta de vot en detriment de Ciudadanos, possiblement la procedència anterior. La CUP manté resultats absoluts i això fa que augmenti de percentatge, al contrari dels Comuns que pateixen una davallada mantenint percentatge, en la línia de les darreres convocatòries electorals.

Sens dubte, la única força que guanya en vots absoluts i en percentatge és el PSC, on ha guanyat de nou en diverses seccions electorals com a Volpelleres, Can Magí, el barri del Monestir, Can Cabassa i les Planes. I això s'afegeix a moltes seccions on hem quedat segons i tercers, per això creiem que són uns bons resultats dels quals estem satisfets per la feina feta. A més, cal afegir que al Vallès Occidental el PSC és també la força més votada.

Serveixin aquestes darreres paraules d'agraïment a totes les companyes i companys que han estat al peu del canó al llarg d'aquesta campanya, que el seu esforç ha servit per seguir demostrant la vitalitat i dinamisme del partit, hem estat a l'alçada, tant amb el muntatge a diari de carpes, com en la penjada de cartells i pancartes, les trobades amb gent i possibilitant la realització de diferents actes de caire senzill i modest per arribar a la gent, defugint dels grans actes electorals. Especialment, el meu agraïment al coordinador de la campanya, en José Gallardo, i el suport i coordinació d'apoderats d'en Francesc Aguilà, a tots ells i elles moltes gràcies! I a tots els i les votants moltíssimes gràcies!!!

PERE SOLER és primer secretari del PSC de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.