Emprenedors, polítics i líders


  • Comparteix:

lluis.recoder

Lluis Recoder


Publicat: el 17/abr/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La setmana passada, vàrem poder comptar amb Richard Boyatzis al fòrum SantCugatTribuna, que organitzem cada dos mesos. Durant la seva ponència Boyatzis, un dels pensadors de referència mundial en el camp del lideratge i intel·ligència emocional, va assegurar que els líders són les persones capaces de despertar emocions i inspirar el seu entorn, d'actuar en positiu prenent decisions pensant en el futur, a llarg termini.

Mirant l’entorn penso que, ara més que mai, ens aniria molt bé un lideratge així, la crisi exigeix líders, persones amb visió de futur a tots els nivells.
Un lideratge del que malauradament estem mancats a nivell polític tant a Catalunya com a nivell estatal. A Catalunya les propostes sorgides del govern sovint es neutralitzen per l’oposició d’una part del propi govern. Les esforçades individualitats, com podria ser el cas del conseller Maragall i el seu ingent intent de modernitzar el nostre sistema educatiu, queden ofuscades per les contradiccions internes del govern tripartit. Com deia Sergi Mas en el seu alter ego del president Montilla a 'Polònia': 'Qui diu que no tenim projecte?, en tenim set o vuit i tots diferents'.
A Catalunya ens cal un lideratge fort i clar, que escolti, que sàpiga despertar emocions i que sigui capaç de dibuixar i transmetre un clar projecte de país. Sense aquest lideratge no ens en sortirem, sense la seva força no serem capaços de reaccionar des de les institucions a la possible sentència adversa contra l’Estatut. L’oposició i societat civil podran liderar la reacció, però sense la clarividència i decisió del govern, aquesta sempre quedarà a mig camí i Espanya continuarà sense prendre’ns seriosament.
Aquesta manca de lideratge també l’estem patint a nivell estatal. És significatiu que un diari com The Wall Street Journal qualifiqui Zapatero de governant 'que ho deixa tot per demà pensant que el demà no arribarà mai'. Un govern que actua més pensant en les properes eleccions que en el futur del país. On són les decisions que necessitem, quan Espanya és a tocar el 20% d’aturats?
Però el lideratge no ha de ser només polític, n’hi ha d’altres i un de molt important és el lideratge l’empresarial. En temps de crisi els emprenedors i empresaris han de ser més líders que mai. Perquè en ells està la clau del creixement econòmic. Des de les administracions hem de crear les condicions, però la riquesa es crea a partir del teixit empresarial. És una llàstima sentir empresaris que estan tancant portes i em manifesten que si no canvien molt les coses, quan això torni a anar bé, no pensen contractar ningú. Espero que aquest sigui només un sentiment passatger, si no és així malament anirem
Ens calen empresaris, ens calen emprenedors. La taxa d’emprenedors ha disminuït en l’últim any. I sembla ser que la causa principal n’és la por, la por al fracàs. Aquí estigmatitzem els qui fracassen. També bancs, inversors, mitjans, .. posen la creu sense tenir en compte que qui emprèn s’està jugant la seva professió, reputació i en la majoria de cassos, el seu patrimoni, i que el qui més s’equivoca és qui no fa res.
Jeff Hoffman, un exitós emprenedor, deia l’altre dia en una entrevista que 'si no t’equivoques, és que estàs fent malament alguna cosa'. Perquè amb l’equivocació ve l’aprenentatge. Alguna cosa estem fent malament quan a països com els EEUU, el fracassar una vegada es veu com un valor positiu de cara a una nova iniciativa i aquí més de la meitat dels que volen 'reemprende' no ho poden fer per manca de finançament.
Està clar que és funció de tots el canviar també la nostra cultura empresarial i entendre que equivocar-se serveix per aprendre i tornar a intentar-ho sent més savis. Thomas A. Edison va fer 10.000 assajos abans de trobar el filament ideal per la seva bombeta incandescent? Més de 10.000. Us ho imagineu?
I per als maniqueus que encara veuen totes les virtuts al sector públic i defectes al privat un recordatori: sense emprenedors que creen riquesa no hi ha ni bona sanitat, educació, carreteres,... per tant més val que creem un entorn favorable a l’emprenedoria i deixem de mirar-la amb desconfiança.

LLUÍS RECODER és alcalde de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.