Flames, festes del foc, festes majors, patums i diables


  • Comparteix:

lluis.recoder

Lluis Recoder


Publicat: el 23/jun/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies tenim les festes de Sant Joan i moltes festes majors que també inclouen jocs pirotècnics, correfocs, la Flama del Canigó o les activitats de diables. Quan vaig trucar els Diables de Sant Cugat del Vallès per proposar-los de fer el Pregó de la Festa Major d'enguany, em van confessar el seu primer pensament: 'l'alcalde ens truca directament? Quina n'haurem fet?'.

Joves, transgressors i, en el fons, tradicionals i entranyables. Perquè els Diables són uns representants emblemàtics de les nostres festes i tradicions populars. I ara que la legislació comunitària els va fer un escac, calia posar-se al seu costat, fer pinya amb ells. I per demostrar que estem contra la directiva europea que amenaça celebracions com la Patum, els balls de diables, els correfocs o la revetlla de Sant Joan, què millor que donar-los la paraula i el protagonisme, com a pregoners de la nostra Festa Major.

Ja hi ha hagut manifestacions multitudinàries, com la de Berga, amb milers de persones i representants de centenars de colles de diables i bestiari dels Països Catalans, en contra de la directiva europea que regula l’ús del material pirotècnic.

Cal recordar que el correfoc, un acte celebrat majoritàriament a Catalunya, però també al País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord, té les seves arrels en el Ball de diables ja documentat en el segle XII, i que no va ser fins al XX que va prendre la seva forma actual.

Sant Cugat compta amb un nombre importat d’entitats que treballen dins del camp de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Des de fa molts anys són les protagonistes i dinamitzadores de moltes de les festes i tradicions locals, que amb el temps s’han consolidant i han donat lloc a un calendari festiu ric i variat amb mostres de cultura popular i tradicional catalana.

Des dels anys 80 fins a l’actualitat el nombre d’entitats d’aquest àmbit ha crescut. Recentment s'ha constituït, a Sant Cugat, la Coordinadora d'entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana i hem acordat la creació del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana, per tal promoure la recerca i l'estudi sobre la cultura popular i tradicional, i la coordinació i foment de sinèrgies entre els diferents grups, a més de donar-los suport tècnic i administratiu.

Mentrestant, protegim i gaudim, amb prudència però amb legítim orgull i plenitud, d'unes festes i tradicions com són la Flama del Canigó, del Foc de Sant Joan, els correfocs, etc. Unes festes que, gràcies a entitats com els Diables, ens identifiquen i ens projecten al món com a membres de la cultura catalana.

LLUÍS RECODER és alcalde de Sant Cugat,



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.