Per fi aquella 'llavor' treu fruits


  • Comparteix:

carles.mayol

Carles Mayol


Publicat: el 9/ago/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Qui més qui menys, els santcugatencs de la meva generació hem crescut amb Skamarlans, Mistahaid, Txilum, Paquita's Nipples, Shitting Milks... Saber-se tan preuat de tenir quantitat i qualitat de músics al poble és genial.

ESCOLTA-HO

Alguns d'aquests desapareixen, d'altres s'aturen per no moure's més, alguns fan la metamorfosi i d'altres continuen. Un dels casos més curiosos, per al meu gust, és el grup liderat per en Genís Trani i en Marc Hosta: Txilum.

Txilum m'agrada per diversos motius. Per una banda fan un reggae molt autèntic: so molt modern i actual però sense perdre la personalitat del reggae de fa vint anys com el de Wailing Souls o el propi Bob Marley. Per l'altra banda recuperen la idea de les lletres socials, però sense caure en la crítica fàcil, gens constructiva i barata. Són lletres amb molta ironia i humor, però que descriuen una realitat propera (en molts casos directament la de Sant Cugat). A això li sumes un directe que no et deixa indiferent amb gairebé una desena d'artistes damunt l'escenari i tens un bon còcktel. Però la combinació perfecta apareix quan fora dels escenaris segueixen sent gent propera i humil que tot i haver crescut com a grup segueixen tocant de peus a terra. Des de 2006 que en Genís i en Marc plantessin aquella 'Llavor' amb coses tant esbojarrades com 'Jordi, fes-me un vaixell' i la mítica 'Copy Paste style', passant per aquella 'Arrel' de 2007 (que ja augurava un creixement exponencial de la banda) fins al disc que aquest dies ja treu el cap amb set temes que podem sentir al seu MySpace, Txilum confirma el que hom preveia: ser una banda referent del panorama reggae en català.

Ara a sobre ens sorprenen amb un material exuberant, ple d'energia, optimisme, ironia i crítica que produït per en Genís Trani i mesclat per Roberto 'Ras' Sánchez als estudis A-Lone Ark Muzik (Santander) compta amb col·laboracions directes des de Jamaica. Més i millor reagge? Impossible.


Carles Mayol és estudiant (publicat l'11/10/10)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.