Les conseqüències de la bombolla


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 10/ago/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En l'època eufòrica del negoci immobiliari es van construir habitatges, pisos, d'una manera incommensurable. A hores d'ara a l'Estat espanyol en deuen sobrar al voltant d'un milió.

ESCOLTA-HO

El que succeeix és que es van donar hipoteques amb tanta alegria que avui en dia moltes de les persones que van demanar aquesta hipoteca no la poden tornar. Què és el que succeeix aleshores? Doncs que els bancs i caixes es queden aquest pis, es queden aquest habitatge, però no perdonen automàticament tot el deute en els seus clients, sinó que el valoren normalment a la baixa i el diferencial que queda continua sent un deute per part d'aquella persona que havia demanat la hipoteca. Crec que això, i així s'està demanant en aquest moment, és de dubtosa legitimitat i en tot cas de la més absoluta immoralitat.

S'està preparant una Iniciativa Legislativa Popular perquè en el moment en que un banc o una caixa es queda un habitatge quedi cancel·lat automàticament el deute que havia generat aquesta compra. No sé si arribarà a bon port però això s'hauria de fer. De moment aquests pisos se'ls queden les institucions financeres, n'hi ha moltíssims de buits i ara que ens apropem a l'hivern també val la pena recordar una dada que havia publicat Cáritas fa un cert temps: a Catalunya per cada un d'aquests rodamóns que busquen pis, que busquen refugi en algun caixer o en una parada de metro les nits d'hivern hi ha cent pisos buits, cent pisos desocupats que s'havien comprat només amb finalitats especulatives. Sens dubte amb tots aquests aspectes aquesta és una societat que no pot funcionar de cap manera.

Arcadi Oliveres és economista, president de la Universitat Internacional de la Pau i de la Fundació Justícia i Pau (publicat el 12/10/11)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.