Fart d'ukeleles i freak-folk


  • Comparteix:

carles.mayol

Carles Mayol


Publicat: el 23/ago/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Des de dos anys ençà que s'ha posat de moda el que m'agrada denominar el 'freak-folk'. Bé, més concretament: ens l'han posat de moda. Amb el grup Enderrock al capdavant, un seguit de mitjans s'han encarregat d'assentar i assegurar l'explosió massiva i mediàtica d'aquest gènere abanderat per bandes com Manel, Els Amics de les Arts, El Petit de Cal Eril...

ESCOLTA-HO

Em fa gràcia perquè la majoria d'ells asseguren que fan música quotidiana, històries properes... No veig pas l'originalitat en tot això. Grans grups de rock, de country, de pop, de rap, de funk (vaja, de tots els estils) també fan aquest tipus de música i no formen part d'aquest nou gènere. Però ara el que tira és l'esnobisme. I és que tots aquests grups tenen en comú aquest estil que recorda el moviment bohemi però amb un toc de glamur.

Francament no fan res de nou. Han modelat l'indie amb caire folk i l'han portat al terreny català. Els acords? Els mateixos de tota la vida. Les lletres? Expliquen coses tan quotidianes que si sents tres o quatre cançons ja les has sentit totes. I la veritat és que l'indie mai ha sigut un gènere de masses. Però suposo que algú estava fart del pop convencional i del rock català. Potser el problema és que els gèneres populars de la música catalana mai han sorgit de la Ciutat Comtal. Ara sembla que aquest moviment amb aire gracienc té una flaire barcelonina (tot i que artistes com El Petit de Cal Eril no sigui de Barcelona), i potser interessa potenciar aquesta escena. No tots els artistes són iguals, ni tots els temes. Però una aparició tan massiva del mateix gènere dóna oportunitats a grans artistes però també fa que ens haguem d'empassar autèntics ineptes que se les donen de genis moderns.

Però francament, ja veurem quan de temps dura. Espero que aquesta gent que ens bombardeja dia i nit amb aquest 'freak-folk' algun dia els agafi per la música d'arrel tradicional, o pel funk, o pel reggae... Ja posats, potenciem tots els estils! Els que pitjor rebran aquest canvi? Els artistes: passaran de viure en un núvol de cotó a recórrer un camí de brases. Això si, tocar l'ukelele mola, la mandolina i el banjo...? Coses de tios raros!

CARLES MAYOL és estudiant (publicat el 13/12/10)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.