Dia Internacional de la Dona


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 4/mar/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La celebració, el proper 8 de març, del Dia Internacional de la Dona és l'expressió d'una anomalia que hauria d'avergonyir la humanitat. Una anomalia que, certament, no és homogènia i que, per sort, té diferents intensitats al planeta, però que ens recorda que el reconeixement dels drets de la dona, com a ésser humà, encara és l'assignatura pendent de la immensa majoria de pobles del món.

ESCOLTA-HO

La mostra més fefaent i trista d'aquesta realitat la trobem en la violència de gènere, que a Catalunya suposa la xifra anual de dotze víctimes mortals, amb una mitjana d'una al mes. Enguany ja en portem dues. Una a Barcelona, al barri de Gràcia, el mes de gener, i una altra a Reus, el mes de febrer. Es tracta d'una xacra social que només podrà ser eradicada amb el compromís de tota la societat, ja que, com diu l'Institut Català de les Dones, és vital que fem nostra 'la necessitat de treballar per la igualtat dels homes i les dones des de molts àmbits diferents, perquè la violència rau principalment en la desigualtat'.

Tanmateix, la desigualtat es manifesta de moltes altres maneres. Són maneres més subtils, però igualment inadmissibles. En l'anomenat Primer Món, el nostre, hem avançat força en matèria d'igualtat, però encara hi ha molta feina a fer. Fixem-nos que hem situat dones en els càrrecs intermedis, sí, cosa que ens fa molt cofois davant d'altres latituds, però els grans òrgans de poder continuen dirigits i controlats per homes. I també continua vigent el prejudici masculí que diu que la dona registra més absentisme laboral que l'home, cosa que és d'un cinisme lamentable. Més que res, perquè es tracta d'una veritat tramposa. Es diu que les dones que demanen permisos a la feina per raons familiars són moltes més que els homes, i és cert. Però no es diu que això és així precisament perquè les seves parelles masculines deleguen en elles aquesta responsabilitat quan un fill està malalt, per exemple. És a dir, que tot i que la responsabilitat hauria de ser compartida, són elles les qui, arribat el moment, es veuen obligades a fer allò que podrien fer perfectament els seus marits. D'això, però, les estadístiques no en parlen i el prejudici, a força de repetir-lo, acaba passant per veritat.

Benvingut, per tant, el Dia Internacional de la Dona. Tant de bo serveixi per promoure el lideratge femení, per fomentar la participació de la dona en tots els àmbits de la societat i perquè, en definitiva, per mitjà de la reflexió, ens alliberem dels prejudicis que condicionen el nostre comportament.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.