AVARIA DE RÀDIO No hi ha emissió al 91.5 FM a causa d'una avaria tècnica. Podeu seguir la programació a través del web, app i Alexa.

Ups! Disculpi!


  • Comparteix:

carles.mayol

Carles Mayol


Publicat: el 6/jun/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Que la indústria musical està canviant és evident. Que cada vegada li queden menys dies al suport físic també. Que les discogràfiques van perdent pes en el mercat és clamorós. Hi ha qui no s'hi vol adaptar i lluita per mantenir la indústria tal com era. Aquests s'enfonsaran com el capità del Titanic, incrèdul que aquella obra d'art pogués naufragar.

ESCOLTA-HO

Tot i la crisi aquests canvis només haurien de perjudicar als quatre dinosaures de torn i a la indústria discogràfica. Les bandes i músics poden adaptar-se a una altra mena de mercat, més directe i sense tants intermediaris. Veient com va el pirateig, surt millor regalar la música (o part d'ella) i que a canvi puguis fer molts concerts. Si la gent et pot escoltar gratuïtament, és més fàcil arribar a tothom. Si arribes a tothom és més fàcil quallar. De fet la idea és regalar o deixar escoltar àudios sense que el petit client pagui (pot ser que pagui algú altre amb casos com el de Spotify). Fer-ho fàcil.

Però no només la estratègia comercial és el que et porta a tocar anys i anys. També hi ha el talent, però sobretot l'esforç i la feina constant. En el cas de The Risas és compleix la norma. I només cal escoltar la maqueta que la setmana passada van estrenar per tenir-ho clar. Tres temes produïts i gravats amb la màxima qualitat, que es poden veure a YouTube i de descàrrega gratuïta al seu web (http://therisas.com/). La feina feta és genial. Els 'Jamiroquais' santcugatencs tornen amb tres temes clàssics del seu repertori. 'Ressaquinha', una revelació de Jay Kay en català. 'We don`t speak English very well'; frescor i humor al més pur estil The Risas. 'Tot són tonteries', el hit. Només cal veure el videoclip (el primer de la banda) per fer-se la idea de a que juguen aquests músics santcugatencs.

Us proposo un exercici amb 'Tot són tonteries'. Quatre escoltades. El primer que heu de fer és baixar-vos la maqueta i gaudir-la. Escolteu 'Tot són tonteries' per primera vegada, per sobre. La segona, poseu èmfasi en saber què diu la lletra. La tercera, gaudiu dels arranjaments (treballadíssims). La quarta? Aneu al seu web i veieu el videoclip: el colofó a la lletra i la música. Si sobreviuviu a l'extasi funkàtic, només puc dir-vos un 'Ups! Disculpi!'

CARLES MAYOL és estudiant



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.