Nou pacte fiscal: sí; nou pacte social: també


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 13/oct/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hi ha qui en campanya electoral té com a prioritat posar sobre la taula el pacte fiscal entre Catalunya i Espanya i jo penso: 'Per mi perfecte, però per a fer què?'.

Efectivament, CiU, els doctorats del 'peix al cove', han decidit situar en campanya electoral com a principal problema econòmic del país el finançament i proposar un sistema similar al concert econòmic basc amb una quota de solidaritat amb Espanya. A priori, no em sembla malament. És evident que recaptar i gestionar els nostres impostos i decidir no només què fem amb la nostra despesa, sinó també què fem amb els nostres ingressos és una forma òptima de fer polítiques molt interessants.

Ara, CiU hauria d'explicar perquè en el procés de la transició va renunciar al concert econòmic (Ardanza dixit) i quines polítiques fiscals pensa a dur a terme; o continuarem pel camí de les retallades i submissió als mercats? Nosaltres criem que també cal un pacte de país, entre els que més ingressos tenen i els que menys. Una fiscalitat justa i redistributiva que posi com a prioritats el manteniment de drets socials bàsics. Com diu la terminologia marxista, cal un pacte de classes (estimat lector, estimada lectora; encara existeix la lluita de classes). Cal nous replantejaments i marcs per tal d'assolir una Catalunya més justa, solidària i redistributiva.

En qualsevol cas, i per acabar de forma clara: pacte fiscal, sí; però per a fer què? I solidària amb la resta de l'Estat; pacte social: també, per construir una Catalunya justa i solidària.

JOAN CALDERON és portaveu municipal i president d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.