Espanya, important venedora d'armes


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 9/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segon s'ha conegut arran de l'estudi elborat per les organitzacions que formen la campanya 'Armes Sota Control' -Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam- amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, Espanya va fer importants vendes d'armes a Bahrain, l'Aràbia Saudita i Egipte en plena primavera àrab.

ESCOLTA-HO

En aquest informe, les organitzacions de la campanya 'Armes sota control' denuncien que tot i algunes mesures adoptades per a la zona, es van seguir fent exportacions de material a països del Nord d'Àfrica i del Pròxim Orient (Bahrain, l'Aràbia Saudita i Egipte) que corria el risc de ser usat per cometre violacions dels drets humans.

A més dels països del nord d'Àfrica i Pròxim Orient, en la llista d'operacions preocupants figuren entre d'altres les realitzades a dos països immersos en dues espirals de violència: Mèxic, on la 'guerra contra les drogues' s'ha cobrat la vida d'unes 50.000 persones des de l'any 2006, l'exèrcit va rebre transferències per més de 57 milions d'euros i al Pakistan, on es van fer exportacions de material de defensa per valor de 536.000 euros en la categoria de recanvis per a aeronaus.

L'Aràbia Saudita constitueix un dels casos que més preocupació desperta en les organitzacions, no només per les exportacions de l'any passat sinó per l'operació, actualment en marxa, que podria culminar en la venda al regne saudita de 250 carros de combat Leopard. El govern de l'Estat hauria de donar informació pública detallada sobre aquest assumpte, i aturar de manera cautelar aquesta operació. En tot cas, la realització efectiva d'aquesta operació hauria d'estar condicionada a l'establiment de salvaguardes i de sistemes de rendició de comptes, per evitar que el material exportat pugui ser utilitzat en la comissió de greus violacions dels drets humans i del Dret Internacional Humanitari per part de les forces armades saudites.


'Proclamarem la pau amb les paraules mentre amb el gest afavorim la guerra?'
Miquel Martí i Pol (1929-2003. Poeta català)


TON MARIMON és coordinador d'Intermón-Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.