El despertar de l'homo populi


  • Comparteix:

carles.mayol

Carles Mayol


Publicat: el 14/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La primavera la sang altera i la Festa Major sembla que va a pitjor. No sé si us hi heu fixat, però quan arriba la primavera hi ha un cert tipus de gent que comença a reactivar-se especialment. La majoria d'aquesta gent és la mateixa qui es veu activa al Quinto o per Carnaval.

Ells i elles tenen en comú que formen part d'alguna entitat o en són propers. Són com marmotes que en acabar la seva hivernació surten del cau. Aquest bullir de la sang és pur caldo de cultiu de Festa Major, són els 'homo populi' (que en llatí podríem traduir-ho com l''home del poble').

Els 'homo populi' són l'antònim de l''homo silens'. Mentre aquest últim vol silenci, pau i tranquil·litat a qualsevol prreu, l''homo populi' cerca la rauxa, la festa, la tradició i socialitzar-se. L''homo populi' mira enrere però no amb nostàlgia, ho fa amb l'orgull de saber que quan coneixes el passat pots teixir el futur. Mentre l''homo silens' assegura que 'tots els veïns descansin', l''homo populi' vol assegurar 'que tots els veïns gaudeixin'. Aquest any l''homo populi' trobarà davant seu una situació estranya. Per una banda la Festa Major ha recuperat la seva durada normal, l'any passat va ser més llarga que de costum. Però per l'altra, no recupera els horaris d'antany. Podríem dir que hi perd de totes totes. L'any passat guanyava dies, però per compensar-ho es reduïen els horaris. Enguany es redueixen dies... Però es mantenen els horaris. Com de content deu estar l''homo silens' que veu que cada cop hi ha menys xerinola!

Aquest dies s'estan fent unes xerrades sobre el model de Festa Major. Està clar que per a aquesta ja no arribem. Però serà interessant veure si l'Ajuntament en fa cas o no. Si el replantejament del model és real: escoltant que demanen 'homo silens' i 'homo populi', sense oblidar la tradició ni fer-li un lleig al futur. Enguany està clar que de moment la Festa Major s'està decantant per l''homo silens'. I per això demano a tots els qui donin suprort o se sentin 'homo populi' que enguany visquin la Festa Major com si fos l'última, que vagin a tantes activitats com puguin: que gaudeixin per igual, de concerts, bastonades, ballades, paelles, concursos de truita, nits de comerç, baixada de llitboard... Només així sabrem que com a mínim l'haurem gaudit tant com hem pogut i potser farem veure a l'Ajuntament i als 'homo silens' que també existim, que no els volem eliminar i que volem coexistir.

Ja per acabar m'agradaria citar a Mark Shuttleworth, informàtic i empresari sud-africà, que el 2007 va dir: 'El futur és dels que adopten el pensament global sense perdre la seva identitat i cultura'. Tant de bo!

CARLES MAYOL és rocker-funkàtic, socialdemòcrata, independentista, culer, republicà, ubuntaire, catòlic i corredor de fons



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.