La 'no-democràcia' europea


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 12/ago/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa bastant anys, quan era jove i aquí estàvem sotmesos a la dictadura franquista, tenia una notable admiració per Europa, ja que semblava que era, com deia Salvador Espriu, 'aquell nord enllà en què la la llibertat, la democràcia i la justícia regnaven arreu'. Malauradament ens hem adonat amb el pas dels anys que aquella Europa no era pas l'Europa desitjada.

ESCOLTA-HO

Hi ha hagut uns certs canvis que han posat en seriosos dubtes la capacitat democràtica d'Europa. Ja m'ho va començar a semblar quan es va produir aquella vergonya de la Constitució europea, que els països no van acceptar (concretament dos: França i Holanda). Aleshores es va manegar la Constitució, la van rebatejar com a Tractat de Lisboa, que ja no havia de ser aprovat en referèndum pels pobles, només havia de ser aprovat pels parlaments dels diferents països. I finalment, és clar, això es va aconseguir, excepte a l'únic país que democràticament havia de votar-ho, que era Irlanda i que va votar que no. Però van fer un segon referèndum perquè aquells que haguessin votat que no votessin que sí. Tot això ja em va fer venir dubtes sobre la democràcia a Europa, com també m'ho fa pensar el fet que el Parlament europeu, que hauria de ser l'òrgan legislatiu el que prengui decisions i que, en canvi, és l'executiu (el consell de ministres europeu) el que acaba prenent decisions. Tots aquells dubtes ara s'han consagrat d'una manera definitiva amb tot el tema de les polítiques econòmiques europees.

Fa mesos, des de pràcticament abans de l'estiu, que estem llegint què passa a Europa i veiem que hi ha dos personatges, que es diuen Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, que prenen decisions en nom dels 27. Qui ha autoritzat a aquests senyors a prendre decisions? Des de quan la Comunitat dels 27 països pot ser dirigida només per dos sense cap mena de consulta sobre els altres? Però probablement el que és més greu és el que ens ha succeït des de l'1 de novembre d'aquest any, quan van nomenar un nou president del Banc Central Europeu (BCE). Recordem que el senyor Trichet, que va governar durant vuit anys, va plegar aquell dia i ara, des de fa una setmana, tenim a la presidència del BCE un senyor italià que es diu Mario Braghi. Qui és Mario Braghi? Fins fa una setmana era el governador del Banc d'Itàlia. Però abans d'això, fa cinc anys, era el vicepresident de la Banca Goldman Sachs, que és una banca nord-americana que ha passat per tota mena d'acusacions judicials de tota mena de corrupcions, de tota mena de negocis bruts, de tota mena de manipulacions borsàries que ens puguem imaginar. Aquest senyor és el seu vicepresident. Al mateix temps, Draghi també pertany al Club Bilderberg, que és aquella mena de club selecte on els més poderosos del món, sense consultar ningú, prenen les decisions. I això ho vam veure l'any passat quan aquests senyors es van reunir a Sitges amb la protecció policial, espanyola i europea, sense que cap ciutadà se n'assabentés de res (i menys encara del cost de l'organització).

Aquesta gent són els que avui dia dominen, obliguen el senyor Papandreu a prendre decisions, obliguen el senyor Berlusconi (que no és sant de la meva devoció) a prendre decisions i al final regnen en una cosa que li diuen democràcia i que realment és una vergonya per a la democràcia.

ARCADI OLIVERES és economista i president de la Unipau i la Fundació Justícia i Pau


Columna publicada originalment el 10 de novembre de 2011



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.