Les ONG demanen que es destini la inversió en armes a ajuda humanitària


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 31/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En moments en què s'està debatent al Congrés el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat 2013, les ONG de Desenvolupament presenten propostes que demostren la disponibilitat de fons per a la cooperació. Aquests pressupostos assignen 44'8 milions d'euros del Ministeri de Defensa destinats a la compra d'armes, mentre el pressupost destinat a totes les emergències i crisis humanitàries que sorgeixin al llarg del proper any comptarà tan sols amb 12 milions d'euros.

ESCOLTA-HO

Aquests pressupostos assignen 44'8 milions d'euros del Ministeri de Defensa destinats a la compra d'armes, mentre el pressupost destinat a totes les emergències i crisis humanitàries que sorgeixin al llarg del proper any comptarà tan sols amb 12 milions d'euros.

El pressupost destinat a l'adquisició d'armes ha pujat un 175% pel que fa a l'any passat, enfront de la reducció soferta per la cooperació al desenvolupament que ha estat del 12'8%, que s'afegeix a una retallada acumulada del 70% des de 2011.

L'escassetat del pressupost per a ajuda humanitària implicarà la pèrdua de milers de vides i posa de manifest les prioritats de l'actual govern, més properes als interessos de la indústria armamentística que a la defensa dels drets humans. També posarà en risc el reconeixement internacional de l'acció humanitària espanyola.

A més de destinar el pressupost per a la compra d'armes a ajuda humanitària, la Coordinadora d'ONG per al Desenvolupament, proposa que 290 milions destinats al FONPRODE (Fondo para la Promoción del Desarrollo) que son: préstecs, crèdits i línies de finançament que els països que els reben han de retornar, siguin destinats a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional que gestiona fons per a salut, educació i lluita contra la gana. D'aquesta manera, els fons contribuirien al desenvolupament dels països i no al seu endeutament.

Amb aquestes mesures podrien reduir-se l'asimetria als pressupostos i demostrar, amb un compromís econòmic major, el suport a l'ajuda humanitària i a la cooperació.


'L'originalitat és el retorn als orígens'.
Antoni Gaudi (1852-1926. Arquitecte català)


TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.