Els Tres Tombs a Sant Cugat: recordant vells amics


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 17/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els humans des de sempre han sentit la necessitat de festejar el que és important per ells, que poden ser els estris de treball, o els animals domèstics, que fins el segle passat eran absolutament necessaris pel dia a dia.

Donada la importància dels antics gremis en els segles XIX i XX aquesta festa era gairebé organitzada arreu pels tres més importants: els llogaters de mules, els traginers de ribera i els bastaixos, que era qui traginaven tot el que no venia del mar.

A Sant Cugat, poble agrícola, on gairebé tothom tenia carro, no cal dir que la importància dels traginers devia ser gran i, per tant, esdevenia una festa molt popular amb la participació de tot el poble.

Cal agrair a conciutadans com l'Anton Juliana, i molts d'altres, però jo vaig tenir la gran sort que l'Anton, ja fa uns quants anys, em va obrir el 'bagul del tresor'. Ja n'hi ha constància escrita des del 1904: hi havia factures de la compra de 125 panets al forn de pa Lo Sigle del Vallès i entregats a la Societat de Sant Antoni. Hi havia també rebuts de cobrament de quotes del Gremi de Patrons Carreters, el rebut dels músics i del seu allotjament; cada any venia una banda diferent de 10 o 11 músics, acompanyats per en Bal, que estaven repartits en les dues fondes existents al poble: Cal Garriga (carrer Major) i Cal Tadeo (carrer Santa Maria). El ball era un final de festa important.

Cal dir que l'any 1960 hom va decidir canviar la festa i en lloc de fer-la el dia 17, passar-la al diumenge següent.

Sant Cugat ha deixat de ser aquell poble agrícola. La festa de Sant Antoni ha passat per èpoques diferents, però encara som molts els que recordem el seu passat, i creiem en la seva continuïtat.

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.