L'aplec de Sant Medir


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 28/feb/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És antropològicament curiós que en ple segle XXI tinguem en una ciutat moderna com Sant Cugat un aplec tan clàssic i bonic, que a més de ser una expressió cultural, esportiva, religiosa, també, com es diu a 'Collserola pels 4 cantons': 'Descobrir les tradicions d'un poble és arrelar-se a un país i als seus costums'. Fins i tot podem aprofitar, per fer una passejada històrica.

Iniciem el camí per la Plaça Rotary, el que antigament menava a Barcelona des de Sant Cugat, i anirem descobrint racons mot estimats pels santcugatencs. De seguida ens trobem l'esplèndorosa planta del Pi d'en Xandri i, a la dreta, la Torre Negra, castell del segle XI.

Després d'un camí tranquil trobem Can Borrell, masia que possiblement és del segle XVIII. Sempre ens podem para a fer un mos. Continuem pel camí i a la dreta veurem un magnífic alzinar i, a l'esquerra Sant Adjutori, una de les poques capelles de planta circular que queda al nostre país.

Des del 1120, hi ha molta vida en aquest indret, anomenada l'ermita, al llarg dels anys, 'de la Mare de Deu del Bosc', 'de la Mare de Deu de Gausac' o 'de la Verge de Sant Adjutori'. Fins i tot tenim dades que diuen que va servir-hi una ermitana anomenada Montserrat Pastor l'any 1733.

Després de la font de Sant Sever deixem a la dreta el camí que mena a la masia de Can Gener i continuem per l'esquerra. Passem la font de Sant Medir i arribem a l'ermita de Sant Medir, construcció romànica orientada de forma tradicional a la vall del mateix nom que antigament era coneguda com la vall de 'Gausach'.

L'any 1804 tenim noticia de la creació de la primera germandat de Sant Medir. No sabem, però, si eren tan efectius com els nostre conciutadans de la Penya Regalèssia.

L'any 1830, s'inicien les primeres romeries des de Gràcia.

Us desitjo un molt bon aplec. Aquest any no crec que nevi ni plogui... Respecteu la natura i cuideu els camins!

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.