Anirem 30 anys enrere


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 17/mai/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Això és el que ens passarà un dia d'aquests quan el govern de l'Estat (del costat, que dirien alguns) decideixi aprovar la nova llei sobre l'avortament, que modificarà l'actual Llei de Salut Sexual i Reproductiva del 2010. La nova llei, que es considera més restrictiva que la del any 1985, deixarà de reconèixer el dret legal de les dones a decidir lliurament sobre la seva maternitat i obligarà moltes d'elles a marxar fora del país, reproduint el patiment i l'angoixa de fa molts anys.

Resulta difícil saber a què es deu l'afany d'aquest govern per canviar una llei que s'aplica sense problemes socials; que, segons les enquestes d'opinió, té el suport de la majoria de la ciutadania; que no ha incrementat el nombre d'avortaments en contra del que moltes persones havien pronosticat; i que es regeix per uns paràmetres molt similars als que tenen països del nostre entorn. D'altra banda, el Tribunal Constitucional, potser perquè està molt atrafegat en altres afers, no ha diu ni piu sobre la normativa actual de manera que ni tan sols tenen l'excusa de dir que vulnera alguna llei.

Si fem cas dels estudis de l’Organització Mundial de la Salut, les lleis més restrictives no disminueixen el nombre d'avortaments, però si que incrementen el perill per les dones al augmentar la inseguretat i les intervencions clandestines. A més, aquestes lleis obliguen moltes dones a una maternitat no desitjada amb tot el que això comporta per la mateixa mare i per l’infant. Per acabar-ho d'adobar, se suprimirà el supòsit d'anomalia fetal tot dient que la ONU ho recomana, quan l'organisme només fa constar el termini per portar a terme aquestes intervencions. 'Condemnar, estigmatitzar i criminalitzar l'avortament son estratègies cruels i fallides', Dr. Richard Morton dixit.

Així doncs, quin pot ser el motiu que faci que el govern s'emboliqui en un altre 'fregado' quan en té tants d'oberts i de tant complicada solució? És conscient el govern que una part important del seu electorat li està donant l'esquena en moltes de les decisions que pren i que aquesta en serà una altra? Només queda pensar que tot plegat esta planejat per donar peixet a la minoria integrista que mantenen en el seu partit i a una determinada jerarquia de l'església catòlica que ja fa temps que pressiona, encara que no surti al carrer a desganyitar-se, demanant polítiques a favor de la família i en contra del matrimoni homosexual.

La conclusió dels experts és que si es volen disminuir els avortaments cal disminuir els embarassos no desitjats i això no s'aconsegueix amb prohibicions i amb lleis restrictives sinó amb educació i formació. I per si algú no ho tenia clar, l’actual llei protegeix la llibertat de la dona però de cap manera obliga ningú a interrompre l'embaràs.

En aquest, com en d'altres temes, el govern del PP ens fa anar 30 anys enrere i ens torna a la caverna on pensàvem que ja mai més tornaríem.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.