L'escola catalana, eix vertebrador


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 31/jul/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest mes d'abril que ara estem a punt de concloure, ha significat un nou revés per a la llengua catalana. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictaminat que si els pares d'un alumne, per via judicial, demanen que el seu fill sigui educat en espanyol, tota la classe haurà de ser ensenyada també en aquesta llengua. La justificació del tribunal és que, si no es fes així, s'hauria de separar l'alumne en una classe a banda o fer-li, com actualment es ocorre, una atenció individualitzada. Aquesta sentència, doncs, vol buscar un problema on no n'hi ha.

Una tarda tornant a Sant Cugat amb els FGC, vaig sentir una nena estrangera cantant a la seva mare la cançó de La Castanyera. Aquesta última no sabia català, però cantava amb la seva filla en aquesta llengua. Així doncs, gràcies a l'escola en català, aquesta nena, que en el seu entorn familiar no té catalanoparlants, aprèn una nova llengua i, involuntàriament, l'ensenya als seus pares. La presència de la nostra llengua a les aules fa que en els municipis de Catalunya on hi ha menys presència del català, aquesta llengua no quedi obsoleta, i pugui penetrar en aquells col·lectius que encara no l'han après.

Però mirem-nos-ho des d'un altre punt de vista. Un infant que ha crescut en un entorn familiar català. No té cap membre de la família directa que li parli en llengua espanyola. A casa, veuen la televisió en català, escolten la ràdio en català i compren la premsa en català. Existeix algú en aquest entorn que no sàpiga parlar en espanyol? No. Fins i tot aquells que vivim en català, podem parlar, escriure, llegir i entendre la llengua espanyola. La raó és molt simple: el carrer.

Quan hi surts, et trobes la confluència de dues llengües, en alguns municipis amb més domini de l'una o l'altra. Sents espanyol des de ben petit, el cinema és majoritàriament en aquesta llengua, la majoria dels canals de televisió també (només TVC emet les 24 hores en català) i, sobretot, un infant ha rebut unes classes d'espanyol, que per cert, representen les mateixes hores que les de català.

Així doncs, un català segur que sap la llengua espanyola, i més ràpidament si es troba en municipis de l'àrea metropolitana, però una persona que viu en espanyol, sap català? Sí, gràcies a l'escola. Si s'elimina o es redueix, amb l'excusa del trilingüisme, la immersió lingüística en català, una part de la nostra societat quedarà despenjada de la cultura catalana i, alhora, aquesta s'afeblirà. No hem d'estar disposats que passi això.

MARC TOLRÀ és estudiant


Columna publicada originalment el 30 d'abril de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.