Guanyar la democràcia


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 12/set/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En primer lloc, vull felicitar l'Assemblea Nacional Catalana. La seva capacitat de convocatòria i d'organització d'un acte tant complicat com el d'ahir va ser impecable. I també cal felicitar la ciutadania que es va manifestar de manera festiva, cívica i reivindicativa. L'èxit de la cadena humana va ser rotund i expressa la necessitat d'exercici del dret a decidir el més aviat possible.

També cal felicitar l'èxit de la iniciativa del Procés Constituent (no gaire cobert mediàticament a àmbit nacional, també cal dir-ho) d'encerclar els edificis de La Caixa a la Diagonal de Barcelona, uns edificis amb un gran poder simbòlic. Aquesta iniciativa posa de manifest que cal donar veu a la ciutadania que també vol expressar els seus matisos. En cas de tenir estat propi, com volem aquest estat? Volem que venci la màxima lampedussiana de 'canviar-ho tot perquè res canviï' venci? O realment volem que es posi a discussió una altra manera d'entendre i gestionar la societat?

I ara què? És evident que la situació reclama d'amplitud de mires, de moure fitxa i facilitar que la força de les urnes s'expressi d'una manera clara i contundent, sense dreceres ni experiments (entesos com a experiments eleccions plebiscitàries o declaracions unilaterals). Posats a desobeir el marc legal, fem-ho perquè la gent pugui votar, posant en evidència a aquells que tenen por de la democràcia o no veuen la magnitud de la situació.

En tot cas, la reclamació des de l'àmbit polític haurà de ser el més majoritari possible amb un esforç per la unitat superlatiu i abandonant actituds que vulguin apropiar-ser del procés. Tenim el Pacte Nacional Pel Dret a Decidir, Tenim el Parlament i tenim una majoria política (ampliable) perquè aquest procés pivoti en el marc unitari i democràtic, en igualtat de condicions i inqüestionable higiene democràtica.

Volem guanyar la democràcia, volem guanyar amb radicalitat democràtica. Avui, per a ICV, no es tracta de guanyar la independència, es tracta de guanyar la democràcia, que de moment ens neguen. Cal fer pedagogia. Cal guanyar l'exercici del dret a decidir. Anem fent camí, treballem conjuntament per guanyar-lo. Probablement, a dia d'avui, i més després d'ahir, l'independentisme pot ser majoritari, però primer hem de deixar que les urnes parlin.

Per acabar, el fet que opinadors i polítics parlin o ridiculitzin els posicionaments d'ICV quan encara no es dóna suport explícit a una convocatòria de la societat civil no ajuda a preservar aquesta unitat necessària per assolir l'objectiu de l'exercir del dret a decidir. Caldria més elegància i fair play, especialment entre aquells polítics i opinadors de Convergència que tenen com a soci de coalició un partit que no es posiciona com a independentista. El compromís d'ICV amb el procés democràtic per exercir el dret a decidir és inqüestionable; una altra cosa és que ens demanin que assumim un únic posicionament en la consulta, quan les persones que formen el nostre partit tenen diferents sensibilitats en aquest tema. A veure si ens podem trobar en un futur que aquells que ens ridiculitzen i donen lliçonetes seran després els primers en abandonar el vaixell...

JOAN CALDERON és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.