Retallen o menteixen?


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 19/set/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa massa dies el President de la Generalitat deia en unes declaracions que aquest any no hi hauria més retallades. Una, que és confiada de mena, va respirar tranquil·la pensant que per fi teníem una bona notícia. A més de la bona fe hi havia la lògica, en el sentit de pensar que si no teníem nous pressupostos i ens movíem amb els del 2012, doncs les partides havien de ser les mateixes i els diners destinats també.

Però vet ací que l'alegria ha durat poc. Tot just començar el curs escolar ens assabentem que ho fa amb 22.000 alumnes més però ni un sol professor més. És clar que els alumnes es reparteixen per tota la geografia nacional, la qual cosa no treu que en molts casos s'incrementarà la ràtio. També s'han reduït i suprimit Plans d'Entorn per les escoles amb alumnes amb més dificultats, s'ha deixat sense finançament escoles bressol públiques i no s'ha deixat una partida oberta per a beques menjador per cobrir totes les necessitats.

Amb la sanitat passa una cosa similar: s'han tancat molts CAP's a l'estiu i aprofitant el calendari. Els de casa nostra ja ho van fer a finals de juliol, la qual cosa va causar més d'un embolic, encara que oficialment tot ha anat com una seda i no hi ha hagut cap problema. Pel que fa als hospital públics concertats, i vull recordar que a cas nostra ho són la majoria, ja tenen l'ordre de desviar activitat cap a centres privats que també son "concertats" pel servei Català de la Salut.

Sense anar més lluny, parlaré de l'Hospital Clínic, un centre en el que he tingut el plaer de treballar durant bona part de la meva vida laboral. Doncs heus ací que aquest centre públic concertat que cada dos per tres surt a les notícies pels seus descobriments, d'ara a final d'any ha d'estalviar 17,5 milions d'euros. I aquest estalvi l'aconseguirà tancant 74 llits, el que significa el 10% dels que té en actiu, i traslladarà part de la seva activitat a l'Hospital del Sagrat Cor, hospital privat de l'empresa IDCSalut, que ja controla bona part dels hospitals privats (amb activitat pública) o públics de gestió privada de bona part de l'estat espanyol. Cal dir que, durant aquests anys de retallades, aquesta empresa ha augmentat els seus contractes amb la Generalitat.

La resta de l'estalvi se l'empassaran els treballadors a qui ja se'ls ha promès que no rebran la meitat de la paga de Nadal. Aquestes mesures van acompanyades de moltes altres que no entrem a detallar, però que és obvi que acabaran tocant la qualitat de l'assistència, malgrat la bona voluntat dels treballadors i treballadores. A més, si ens hi fixem, es maten dos pardals d'un tret: es retalla i es privatitza. I això passa a un centre on, teòricament, el personal que hi treballa té un conveni col·lectiu propi i un cabàs de comitès de participació. Val més no pensar què deurà passar a la resta de centres que no disposen de les mateixes eines.

Que jo sàpiga, fins ara ningú ha explicat d'on surten les xifres a retallar, com s'han determinat i en base a quins pressupostos. Per això volem decidir, però no només qui som o amb qui anem sinó com hi anem. I de com hi anem n'hem de començar a parlar seriosament.

ROSER CASAMITJANA és coordinadora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.