La tramposa reforma del sistema de pensions


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 10/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una vegada més el govern del PP aprofita la crisi com una oportunitat per imposar retallades en drets socials, i continuant pel camí de les contrareformes fent saltar pels aires els pactes socials i els drets aconseguits amb moltes lluites al carrer. I a sobre ho fa amb arguments tramposos i propostes de gran opacitat.

En primer lloc, utilitzen l'argument que la crisi ha accelerat el desequilibri entre ingressos i despeses. Però no és veritat que gastem massa en pensions, sinó que ingressem massa poc, i, en conseqüència, la solució no pot venir d'una reducció de les expectatives de pensions futures, sinó en una millora dels ingressos tan els contributius de les cotitzacions com els d'origen fiscal. Una millora que no només és possible, sinó necessària.

En segon lloc, el PP utilitza i manipula els joves contra els seus pares i avis. Amb el bonic i trampós nom de 'factor d'equitat generacional' el govern intenta utilitzar els joves contra els seus pares i els seus avis. És totalment fals i pervers que les pensions del joves de demà depenguin de baixar les pensions dels avis d'avui. La garantia que els joves d'avui tinguin pensions demà passa per oferir-los avui ocupació de qualitat amb la qual puguin cotitzar per cobrar les pensions de demà.

A banda dels arguments, el PP també ofereix un canvi radical en el sistema de revalorització de pensions que és opaca en el seu disseny i funcionament, arbitrària en la fixació de la quantia de la revaloració i injusta en les seves conseqüències de pèrdua del poder adquisitiu de les pensions. L'actual fórmula de revalorització de les pensions a partir de l'evolució de l'IPC és transparent, perquè depèn d'un indicador públic i senzill. Garanteix el poder adquisitiu com un dret i no com una concessió discrecional o arbitrària del govern de torn. I no és inflacionista, perquè es determina sobre les previsions inicials de l'IPC, sempre a la baixa. El PP defensa aquesta nova forma de revaloració dient que no provocarà la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes actuals. Però, si això fos axí, per què plantegen canviar-la?

Davant de tot això, cal preguntar-se quina és la raó que porta el govern -seguint els dictats de la Troika- a plantejar una reforma per la via de la urgència. La resposta és la mateixa que per a altres reformes. La crisi brinda una gran coartada i una gran oportunitat per imposar aquests canvis en un context de majoria absoluta del PP. Una oportunitat per fer el sector públic més petit, amb menys capacitat de satisfer les necessitats de la població i creant, a més, un enorme camp per recórrer dels que pretenen fer negoci amb els serveis públics, amb l'educació, la salut.

JOAN CALDERON és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.