El moment decisiu de la cultura catalana


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 12/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat dissabte 2 de novembre, es va celebrar la segona edició del Correllengua, una festa en què la cultura i la música populars són les protagonistes. L'acte va comptar amb 200 persones i va servir per reivindicar el paper de la llengua catalana com a instrument d'unió dins dels Països Catalans.

El Correllengua s'havia celebrat a la nostra ciutat fins l'any 2009, i es va recuperar l'any passat. En declaracions a Cugat.cat, una de les organitzadores de l'esdeveniment, Mireia Farrés, ha subratllat que la bona acollida d'enguany li dóna continuïtat per a anys futurs.

Personalment, celebro aquesta valoració de Farrés perquè el Correllengua és una iniciativa que porta al carrer la cultura popular, mitjançant els castellers o els bastoners, i la llengua catalana per apropar-les tant a petits com a grans. En un moment en què ja celebrem moltes tradicions estrangeres, el Halloween n'és un exemple, no està gens malament conèixer, gaudir i incidir en totes aquelles tradicions que són nostres. És més, si el públic del Correllengua és majoritàriament infantil i juvenil, les tradicions catalanes tenen assegurades el seu llarg recorregut.

L'altra gran vessant de la festa és la defensa de la llengua catalana com a vincle d'unió dels PPCC. En un moment en què només tres de cada deu nois i noies de 14 a 19 anys tenen el català com a llengua materna, segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, aquest tipus d'activitats són molt necessàries. Imagineu-vos, per un instant, que aquest 29,1% es va perpetuant al llarg de les generacions. Això comportaria la desaparició de la nostra llengua. Així ho definia Maria Carme Junyent, professora de lingüística de la UB i membre del Grup d'Estudis de Llengües Amenaçades, al 30 Minuts de TV3: es considera que una llengua que baixa del 30% es troba en procés d'extinció. L'alarmant és que nosaltres hi hem baixat molt ràpid. Ens trobem en un punt clau.

En aquest punt clau, necessitem activitats com el Correllengua per tal de difondre i defensar al màxim una llengua que es troba en una situació de diglòssia respecte la llengua espanyola, encara que des de Madrid es consideri que és al revés. El català ha d'arribar al conjunt de la població dels PPCC per tal d'adoptar nous parlants; si no és així, el percentatge acabarà baixant més.

Per acabar, vull matisar que els catalanoparlants hem de fer un esforç per parlar i escriure en un català al màxim de purista possible, que no vol dir no sortir del registre formal, sinó evitar expressions o barbarismes procedents d'altres llengües, majoritàriament de l'espanyola.

MARC TOLRÀ és estudiant



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.