'Back to the future'


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 21/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quan em disposava a redactar la columna setmanal volia fer un article monogràfic per parlar del fracàs rotund i absolut de les polítiques de participació del nostre ajuntament. El tema s'ho mereix. Al meu entendre aquestes polítiques estan mal assentades perquè bàsicament s'enfoquen en aconseguir objectius quantitatius (número d'òrgans participatius, número de reunions, etc.) i no en objectius qualitatius (les propostes, esmenes, aportacions, projectes nous, etc. que s'hagin aconseguit).

La tenim una eina important per fer bona feina: el Reglament de Participació Ciutadana; però manca la voluntat política per fer que la ciutadania pugui exercir el dret a decidir les polítiques municipals de forma participada i s'utilitza la participació ciutadana com a element de propaganda, informació i 'palmerisme' a l'acció de l'equip de govern. La justificació institucional: tenim un munt de consells de participació territorials, sectorials... Però la veritat és que cap d'aquests decideix o és copartícep de res. I a sobre es premia amb una tinença d'alcaldia al responsable polític de tal desastre.

Aquest tema donaria per uns quants articles però el govern de l'Estat, com ja ens té acostumats últimament, s'entesta en fer-nos canviar les prioritats dels continguts dels articles d'opinió. I és que l'última gran aportació democràtica de l'executiu Rajoy és l'esborrany del projecte de llei de Seguretat Ciutadana, també anomenada a les xarxes socials com #lleianti15M #leymordaza o com va dir el diputat al Congrés d'ICV Joan Coscubiela 'tota una puntada de peu a la boca de la democràcia'. Es tracta d'un projecte de llei que vol limitar el dret a la llibertat d'expressió preveient multes de 600.000 euros per a mobilitzacions no autoritzades davant institucions. També criminalitza els escarnis ('escraches') o dota a la policia d'absoluta impunitat. Només ens queda esperar que es compleixi la fórmula d'acció-reacció i que als que ens prohibeixen les mobilitzacions trobin com a resposta més mobilitzacions. Però el que preocupa és que amb aquestes accions, juntament amb la reforma de la Llei d'avortament, el projecte de Codi Penal, les retallades de l'Estat del Benestar, etc. el govern del Partit Popular està optant per tornar als 40 anys més tristament recordats de la història d'Espanya.

El futur no té bona pinta, menys serveis públics, més atur i menys drets, més impunitat policial i repressió. Franquisme Neoliberal.

JOAN CALDERON és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.