Quin futur volem?


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 9/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Canvis en les polítiques de la Unió Europea poden afavorir una millora en la cohesió social. En aquests últims anys, les polítiques que ens han arribat d'Europa són les de la democràcia cristiana (Merkel) i les d'un neoliberalisme ferotge; és evident que és un missatge ideològic: cada vegada veiem com es fan més grans les diferències socials.

Espanya ha vist com des de l'any 2008 (caiguda de Lehman Brothers) augmentaven les xifres de l'atur, a la vegada que es retallaven despeses socials: salari mínim, pensions, educació, sanitat, serveis socials... Els experts (UNICEF, CARITAS, INTERMON-OXFAM...) creuen que com a mínim trigarem dues dècades a recuperar-nos d'aquests endarreriments.

Les diferències socials també han crescut entre Espanya i la Unió Europea. Segons el coeficient Gini estem en la quarta posició dels més desiguals.

Els pressupostos públics dedicats a educació han perdut 7.300 milions entre 2010 i 2013. El 2014 preveu una baixada del 16%. Afirmen els especialistes que estudien aquest fet que els alumnes amb més dificultats o necessitats especials són els qui reben menys atenció. L'educació compensatòria s'ha reduït un 68% i ja no és possible fer programes de reforç, orientació, recolzament... I no cal parlar dels que s'han quedat sense beques tant a l'ensenyament mitjà com a la universitat. Tornem als inicis del segle XX, on només els fills de les famílies acomodades tenien dret a l'educació?

Volem polítiques que aturin aquestes retallades en la cohesió social.

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.