Fem història, però quina història?


  • Comparteix:

maria.sansa

Maria Sansa


Publicat: el 16/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les meves lectures preferides són les de novel·la negra, però per formació, i segurament per deformació professional, la història i la geografia són els meus llibres més coneguts i reconeguts.

Els fets històrics sempre ens expliquen la història dels poderosos; mai la del poble. Tot i així és evident que si ignorem el passat no podem entendre els problemes socials, econòmics i morals del present.

Podem comprovar fàcilment com els processos històrics ens introdueixen en situacions i en èpoques diferents, però que sempre en surten malparats els més oprimits.

La primera gran guerra moderna europea comença l'any 1700 i acaba el 1714. Va ser en realitat un enfrontament religiós i la lluita entre dues monarquies absolutes per aconseguir més territori. Llavors es va perdre un terç de la població a Europa i es va crear l'embrió dels estats tal i com els coneixem avui. Això sí, els que en surten beneficiats són els banquers del moment.

Ara fa 100 anys, el 1914, comença una altra gran confrontació, les raons oficials són la mort d'un membre d'una casa reial, però la indústria sidero-metal·lúrgica, els mercats financers i la construcció de ferrocarrils tenen la seva importància en el procés.

Avui 2014 segurament el futur ens dirà si també s'endega un procés històric. El que sí caldria és que tots féssim un esforç per canviar hàbits, costums... No pot continuar un procés en què els pobres contribueixin a finançar el dèficit dels més rics.

Caldria pensar en un sentit més ètic, reformular la democràcia, i adequar-la a una economia globalitzada; posar-se al servei de tots els ciutadans, no només dels poderosos.

MARIA SANSA és exregidora



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.