Eleccions municipals: ja són l'any que ve!


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolra


Publicat: el 28/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa una colla de dies que ens hem endinsat en l'any 2014 i, per tant, podem afirmar que les properes eleccions municipals seran l'any que ve. En aquestes ratlles, vull posar una sèrie d'interrogants a tot allò que pot passar el maig de 2015.

Per començar, cal fer esment que el Ple municipal està format per 25 regidors, 15 dels quals són de Convergència i Unió (CiU). Per tant, la federació ocupa l'Ajuntament amb majoria absoluta. La figura de cap de l'oposició recau al Partit Popular Català (PPC) amb 4 regidors i després tenim un triple empat a dos amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), ordenats de més a menys percentatge de vot. Més enllà d'aquestes dades, ERC va quedar fora del Ple quan va perdre 2 regidors el 22 de maig del 2011. La candidata per ERC, Mireia Ingla, es presentava de la mà de Reagrupament.

De tot això en fa quasi tres anys i la política catalana ha canviat molt. Electoralment parlant, el punt d'inflexió va ser a les eleccions del 25 de novembre del 2012, quan, contra tots els pronòstics, CiU va caure fins als 50 escons al Parlament de Catalunya. Aquella nit, els resultats a Sant Cugat van donar una victòria a CiU amb el 41% dels sufragis, sis punts menys que el 2010. La segona força a Sant Cugat va ser ERC amb el 12,85%, seguida del PPC (12,15%). A destacar la caiguda del PSC santcugatenc fins a la sisena posició per darrere de Ciutadans.

A les eleccions municipals de la primavera del 2015, és molt probable que CiU les guanyi; ara bé, repetirà la majoria absoluta o s'hi quedarà a les portes? L'any 2011, CiU era hegemònica. Ara ja ha començat un procés de caiguda, tal i com indiquen les enquestes. El que es veurà la nit de les municipals serà si aquesta tendència també té lloc a Sant Cugat.

D'altra banda, si CiU es queda a les portes de la majoria absoluta, Esquerra els donarà suport al Ple, tal i com Junqueras ho fa amb Mas. La candidata dels republicans, Mireia Ingla, entrarà segur al Ple i m'aventuro a predir que ho farà amb els mateixos o amb més regidors dels dos que Raül Grangé aconseguí l'any 2007. La situació d'ERC és absolutament diferent a la viscuda el 2011 i cal recordar que els republicans santcugatencs van aconseguir la segona plaça a les eleccions del 25N, tot i ser fora del Ple municipal.

Si es repeteix el mateix esquema de les passades eleccions al Parlament, el PPC de Sant Cugat veuria amenaçada la seva plaça de cap de l'oposició. Tot i així, PPC i ICV-EUiA no acostumen a patir gaires modificacions en el percentatge de vot, al contrari que el PSC. És evident que si els socialistes santcugatencs tenen una relegació a sisena força, com al 25N, la seva representació es podria veure amenaçada. Ja en van perdre dos dels quatre que tenien el 22 de maig del 2011 i ara, amb la crisi més profunda que ha viscut mai el PSC, Ferran Villaseñor i Pere Soler hauran de fer grans esforços per desvincular la línia dels resultats del PSC a nivell nacional amb la local.

Finalment, vull parlar de la CUP i de Ciutadans. La CUP va entrar per primera vegada al Ple en les passades eleccions. Es podria pensar que és casualitat que ERC en perdi 2 i la CUP hi entri amb 2. No ho sé pas, però l'any que ve veurem si el fenomen de la CUP a Sant Cugat ha estat passatger o, per contra, es queda al Ple faci el que ERC faci.

Pel que fa a Ciutadans, la formació no ha entrat mai al Ple, però ho podria fer per dues raons: els bons resultats i les excel·lents projeccions de vot que tenen a nivell català, i la visibilitat que la formació vol tenir en la vida santcugatenca. He de reconèixer que ara veig molt més Ciutadans de Sant Cugat que abans del 2011.

En resum, queda més d'un any per a les eleccions municipals i pel mig s'han de celebrar unes eleccions europees i una consulta d'autodeterminació. Pot passar de tot. Però ara, gener de 2014, seria un bon mes per realitzar una enquesta de projecció de vots i regidors per tal de tornar a tenir una radiografia del vot santcugatenc després de les últimes eleccions al Parlament de Catalunya.

'Tot està per fer i tot és possible', es diu, i és veritat. Tots els partits són iguals a les urnes i encara no hi ha res decidit i molt per decidir a nivell local. S'acosta el tret de sortida per a la precampanya!

MARC TOLRÀ és estudiant



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.