35 anys d'ajuntaments democràtics


  • Comparteix:

joan.calderon

Joan Calderon


Publicat: el 3/abr/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui fa 35 anys de les primeres eleccions municipals a casa nostra. 35 anys de construcció de les nostres viles, ciutats i pobles. 35 anys de construcció de ciutadania i d'espais de democràcia.

Després de 40 anys de dictadura i persecució, de submissió amb polítiques d''ordeno y mando', la població va poder escollir lliurement els i les representants de la ciutadania a les diferents viles del país. Aquelles eleccions van començar a configurar el que avui està en perill: els ajuntaments democràtics que com a primera trinxera de la nova configuració de les administracions democràtiques rebien i donaven resposta a les demandes de la ciutadania. En primer lloc, es va començar per condicionar els barris (enllumenat, clavegueram...) i més tard a dotar de serveis demandats per la població com l’ensenyament, beques o serveis d’ocupació i joventut.

El municipalisme ha estat clau per construir una societat plenament democràtica implementant formes participatives de prendre les decisions, solucionant els problemes immediats des dels principis de la proximitat i la subsidiarietat, ja que coneixen millor la realitat per estar més a prop de la ciutadania. Sense els ajuntaments no tindríem escoles bressol públiques, ni tindríem beques menjador o ajudes socials. En el cas de Sant Cugat, hem d'estar especialment agraïts a la tasca municipal en democràcia ja que el gran creixement urbanístic i de població el vam fer en aquesta etapa, podent incidir en el model de ciutat, cosa que no van poder fer molts municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Així doncs, els ajuntaments democràtics van ser la clau pel desenvolupament del país en unes condicions econòmiques i polítiques com a mínim difícils. Sobta que 35 anys més tard, després de la demostrada capacitat dels ens locals per ser el motor de canvi i de construcció de l'Estat del benestar, els ajuntaments estiguin en perill. Per una banda, tenim el govern de la Generalitat amb les polítiques de contenció i constants retallades i, per l’altra, el govern de l’Estat amb l’anomenada Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, que amb l’excusa de la simplificació administrativa i l’eficiència financera s’ho vol carregar tot. No podem permetre que es tallin les ales als ens locals ni que aquests s’hagin de quedar de braços plegats perquè no tinguin marge per fer res. Els ajuntaments han de jugar un paper actiu en la sortida de la crisi econòmica i social que estem vivint i també en la sortida de la crisi de la desafecció política i per tant, hem de posar totes les energies perquè no se'ls carreguin.

JOAN CALDERON és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.