Com afecta la pràctica de l'esport a l'autoestima dels nens?


  • Comparteix:

xavier.moreno

Xavier Moreno


Publicat: el 15/gen/16
Opinió d'esports
Més Columnes de l'autor
PDF

Sentim amb freqüència com molts adults asseguren obtenir una millora en la confiança d'un mateix gràcies a la pràctica de l'esport, i molt especialment aquells que s'inicien en una edat més aviat madura. La consecució continua d'objectius que originalment semblaven inabastables, el benestar després d'un gran esforç o la pròpia millora estètica són alguns dels elements que contribueixen a augmentar la confiança en un mateix.

Segons el consens dels professionals, entre els 6 i 11 anys es constitueixen els fonaments de l'autoestima, i l'esport hi podrà contribuir substancialment però mitjançant vies ben diferents a les d'un adult. Si bé aquest últim és capaç de construir confiança en si mateix a través d'elements intrínsecs, un infant basarà la seva autoestima en base a elements extrínsecs, és a dir, en funció de la 'interpretació' que fan els entrenadors, la família, els companys del club de la pràctica esportiva, i la consideració social que pot tenir en altres àmbits com l'escola o els amics.

L'obtenció d'una fita esportiva incrementarà la confiança tant en un adult com en un infant, però en el primer cas vindrà donada per la pròpia valoració que l'adult fa del seu resultat obtingut i de l'esforç realitzat per obtenir-lo, mentre que en el segon serà l'entorn, i no ell mateix, qui haurà d'avaluar positivament la fita obtinguda per tal d'alimentar la confiança de l'infant.

Podem confirmar que efectivament la pràctica esportiva a través d'un club o associació contribueix a potenciar l'autoestima dels nens, pero cal tenir en compte dos aspectes fonamentals a l'hora de seleccionar l'esport i entitat esportiva en la qual confiem l'educació esportiva dels nostres fills: els nens hauran de gaudir en gran mesura del procés tant d'entrenament com de competició, aspecte que no té perquè complir-se necessàriament en els adults, ja que compten amb una major capacitat de sacrifici que els nens; i en segon lloc que els seus esforços i fites aconseguides hauran de ser necessariament reconegudes i reforçades per l'entorn més proper: entrenadors, família, companys i amics.

XAVIER MORENO és membre de la junta de la secció d'atletisme del Club Muntanyenc



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.