Els hotels de Sant Cugat encaren el 2023 amb optimisme

El sector ha recuperat l'ocupació i els preus prepandèmia


  • Comparteix:

Fotografia d'arxiu del Holiday Inn Sant Cugat / Foto: Europa Center

Fotografia d'arxiu del Holiday Inn Sant Cugat / Foto: Europa Center

Els hotels de Sant Cugat preveuen un 2023 de recuperació econòmica i amb bones xifres d'ocupació. Tot i no ser una ciutat especialment turística, atrau molts visitants per negocis, per això la majoria dels hotels veuen el Mobile World Congress com una oportunitat per iniciar la temporada. Altres hotels també veuen la Setmana Santa com una opció per recuperar l'ocupació i ingressos que s'han perdut durant la pandèmia, però amb preocupació per la situació econòmica actual i la pujada dels costos. De fet, alguns allotjaments han apujat els preus, fins i tot per sobre als anys previs a la pandèmia. Aquest creixement a Sant Cugat segueix la línia general de preus a l'alça dels hotels de tot l'Estat.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus de les habitacions d'hotel al territori espanyol durant l'any passat van ser més alts que els de 2019, i un 20% més que el 2022. L'any previ a la pandèmia, de fet, el van tancar amb xifres turístiques de rècord. Ara, els hotels presenten preus que, com a mínim, repliquen els que hi havia en el primer trimestre de 2019.

Comparació de preus dels hotels espanyols (preu mitjà per habitació)



La dinàmica dels preus de les habitacions d'hotel a Espanya s'han mantingut a nivells semblants, tot i que el 2022 els preus eren més alts. L'única anomalia va ser el maig del 2022, quan el preu es va disparar fins a 43 euros més respecte a l'any anterior a la pandèmia. Aquesta pujada de preus coincideix amb la fi de la majoria de les restriccions, cosa que van aprofitar per pujar tarifes, tot i que després van tornar a normalitzar-se.

Segons dades del sector d'àmbit estatal, en el primer trimestre d'enguany les reserves hoteleres han crescut un 30% respecte al 2022, i un 23% respecte al 2019.

Previsió dels hotels de Sant Cugat per a aquest 2023

En general, els hotels de Sant Cugat també es mostren optimistes de cara aquest any. L'eliminació de totes les restriccions per la pandèmia ha ajudat que el sector torni a créixer, tant a finals de l'any passat com a principis d'aquest. Igualment, mantenen la incertesa a causa de la situació econòmica actual i com aquesta podria afectar l'ocupació en els pròxims mesos.

L'Hotel Torre Barcelona preveu bons números per aquest any. Les primeres setmanes de l'any acostumen a ser fluixos, però a partir del Mobile World Congress, a finals de febrer, els números comencen a pujar, i molts ja reserven pels mesos quan fa millor temps, de cara al maig, juny i juliol. També afirmen que la majoria de visitants de l'hotel -la majoria francesos- són per reunions o temes de feina, "molt més que per turisme". Des d'aquest hotel confirmen que han apujat el preu de les habitacions un 5% per sobre les tarifes de 2019, però asseguren que no han rebut queixes de cap client al respecte.

D'altra banda, altres hotels com el Qgat Restaurant, events & hotel s'han vist afectats per una altra conseqüència indirecta de la pandèmia: l'última hora. L'encarregada de l'allotjament de l'hotel, Lídia Roca, explica que des del final de la pandèmia molts grups grans o celebracions de grans esdeveniments, els fan la reserva amb molt poca antelació, un fet que els deixa molt poc marge de maniobra i flexibilitat, i molts cops han de rebutjar-les. Roca creu que "a molta gent li ha agafat por a planejar viatges amb molts mesos d'anticipació per si s'han d'anul·lar". Igualment, des de l'hotel comenten que hi ha alguns grans actes a molts mesos vista que ja tenen complets, com el Gran Premi de Fórmula 1 de Barcelona-Catalunya del 2 al 4 de juny.

En el cas de la Setmana Santa, asseguren que de moment la reserva és "molt fluixa", però amb l'ampliació d'habitacions que han programat estrenar per a aquelles dates i la possibilitat d'obrir la piscina, esperen que la gent s'animi.

Habitació del Qgat hotel, restaurant & events

Habitació del Qgat hotel, restaurant & events / Foto: cedida

Des de B&B Hotel Barcelona Sant Cugat, també expliquen que s'estan fent moltes reserves d'última hora després d'unes temporades molt tranquil·les a causa de les restriccions per la pandèmia. En canvi, destaquen que de moment no hi ha massa reserves pels mesos vinents, però creuen que quan s'aproximi Setmana Santa la tendència es mantindrà a l'alça.

Altres hotels com l'Apartahotel del Golf preveuen un any molt bo seguint l'ocupació del mes de gener, i millorant dades de l'any passat, i dels anys previs a la pandèmia. Tot i no dependre del turisme estacional, esperen un any amb molts visitants, també per Setmana Santa, que ja comencen a rebre reserves. Des de l'apartahotel, expliquen que a causa de la pandèmia es van veure obligats a abaixar els preus, però l'any passat van tenir un creixement espectacular que els ha permès recuperar xifres, i per aquest 2023 preveuen una nova pujada de les tarifes.

L'últim hotel que ha obert les portes al municipi és el de la companyia Holiday Inn. De moment, confessen que "s'esperaven que hi hagués més reserves", però es mostren optimistes i creuen que quan l'hotel sigui més conegut hi haurà més clients, majoritàriament del sector dels negocis, el públic al qual està especialment dirigit aquest hotel situat a la B-30.

Abans de l'obertura d'aquest hotel, ja n'hi havia un de la mateixa companyia a Sant Cugat, el Holiday Inn Express, que va obrir les portes el 2009. El seu director, Francisco Soriano, ha explicat que l'any ha començat força bé, però que dubten com seran els pròxims mesos amb la pujada dels costos, la inflació i la situació econòmica. De cara a la Setmana Santa, el director de l'hotel espera que sigui igual de bo que l'any passat.

El Sant Cugat Hotel no té una visió tan positiva per la Setmana Santa, ja que ells acostumen a tenir una ocupació baixa si no hi ha esdeveniments importants a la ciutat o rodalia. La directora de l'hotel, Sonia Morera, preveu un 2023 on "es recuperin les xifres d'abans de la pandèmia".

L'AC Hotel by Marriott i l'Hotel Venture no han volgut participar en aquest reportatge.






Lídia Roca

Rebem moltes peticions, però tot és molt d'última hora. I al ser amb tanta poca antelació, nosaltres al tenir poques habitacions doncs moltes vegades no podem oferir les alternatives o l'allotjament que ens demanen. Perquè tothom es concentra en unes dates concretes.

Celia Mora

Durant la pandèmia ens vam veure obligats a baixar els preus. Però durant el 2022 els hem recuperat, perquè va haver un creixement espectacular i hem pogut recuperar les tarifes anteriors. I de cara a aquest 2023 ja hem previst un petit increment de les tarifes.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.