Eixamplar la conurbació metropolitana de Barcelona i la captació de talent, claus per a la competitivitat

Mercè Conesa, Oriol Alcoba i Jaume Guardiola han participat en una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial


  • Comparteix:

Mercè Conesa, Oriol Alcoba i Jaume Guardiola / Foto: Cugat Mèdia

Mercè Conesa, Oriol Alcoba i Jaume Guardiola / Foto: Cugat Mèdia

Passar d'una conurbació metropolitana de Barcelona de tres a cinc milions d'habitants és clau perquè aquest eix territorial pugui competir internacionalment. És una de les conclusions que s'han posat sobre la taula aquest dijous al Tribuna Sant Cugat Empresarial, on han debatut la directora general de Barcelona Global, l'exalcaldessa Mercè Conesa; el director general d'Indústria de la Generalitat, Oriol Alcoba; i el president del Centre d'Economia, Jaume Guardiola. Els ponents han reflexionat sobre la importància de no només captar talent per consolidar aquest paper en clau econòmica i empresarial, sinó la necessitat de crear-lo.

La reivindicació del paper de Sant Cugat en aquest entramat l'ha fet Jaume Vives, president de Sant Cugat Empresarial (entitat organitzadora de la trobada, que ha tingut lloc al Qgat Hotel). "Sant Cugat és el pati de darrere de Barcelona i no se'ns té massa en compte", ha lamentat, tot posant d'exemple el debat per l'ampliació de l'aeroport del Prat. Per al representant de l'entitat santcugatenca, cal que la ciutat sigui, a la vegada, una part "integrada i diferenciadora" de la Gran Barcelona.

Tornant a la batalla per la competitivitat, aquesta passa per la pedrera. "La primera competició és el talent, que atrau el capital", ha apuntat Conesa. Per a Alcoba, és importat reivindicar allò diferenciador del territori. "Però no temes físics o evidents", ha aclarit, i ha apuntat com a exemple que "fa 20 anys ningú no hagués dit que Barcelona podria ser una potència mundial en microxips o en fotònica". Per al director general d'Indústria, cal pensar "què podem fer".

Un exemple d'èxit que posa la Gran Barcelona al mapa, ha apuntat el president del Centre d'Economia, Jaume Guardiola, és el cas del sector de la biomedicina. "Ho tenim tot", ha dit, en referència a com totes les baules de la cadena es troben al país. "Cal aconseguir que ecosistemes com aquest es repliquin en altres sectors", ha reivindicat.

A banda del talent, la millora de les infraestructures i els recursos s'han assenyalat com claus per consolidar l'entorn de la capital catalana com un actor rellevant en clau internacional.

Ara bé, Conesa ha reivindicat "grans consensos" per consolidar aquest creixement, malgrat que lamenta la incapacitat per assolir-los. On veu una oportunitat, això sí, és en la col·laboració públicoprivada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.