El Tribuna Sant Cugat Empresarial analitza els reptes digitals de la banca

La competència amb les grans plataformes, la ciberseguretat i la transformació digital han centrat el debat


  • Comparteix:

La cita ha tingut lloc a l'auditori de la seu del Banc Sabadell al municipi / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

La cita ha tingut lloc a l'auditori de la seu del Banc Sabadell al municipi / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

La confiança i la reputació són dos valors de la banca que, de moment, aporten un avantatge sobre les grans plataformes com Amazon, Apple i Google. Aquesta és una de les reflexions que s'ha posat sobre la taula aquest dijous al Tribuna Sant Cugat Empresarial, organitzat per Sant Cugat Empresarial (SCE) i que ha convidat al debat professionals de la banca i del desenvolupament de negocis en l'àmbit digital. En concret, la cita ha reunit la presidenta de Sabadell Banca Digital, Teresa García-Milà; el professor d'IESE Business School i president no executiu de VidaCaixa, Jordi Gual; i l'especialista en desenvolupament de negoci i cultura digital, Genís Roca. Tot plegat ha estat moderat pel periodista santcugatenc Jofre Llombart a l'auditori de la seu de Banc Sabadell al municipi.


La immediatesa del jovent i les reticències de la gent gran

El Tribuna ha començat posant sobre la taula com s'han adaptat els bancs als nous entorns digitals. El professor Jordi Gual ha assegurat que la transformació "ha estat un èxit", però que hi ha hagut tensions amb els clients. La raó, dues visions contraposades: mentre el jovent vol fer tots els tràmits a través d'Internet i el telèfon mòbil, la població més adulta continua "volent anar a l'oficina". Per la seva banda, la presidenta de Sabadell Banca Digital, Teresa García-Milà, ha remarcat que l'objectiu és "anar a la marxa que demana la societat". En aquest sentit, García-Milà ha assegurat que és el client qui "arrossega el banc cap a la digitalització".

La visió de Genís Roca ha estat una altra. L'assessor ha defensat que "la transformació digital és una mentida" i que s'ha d'abordar des d'un altre punt de vista. "Les empreses volen millorar els seus resultats, arribar a més clients, etc. I això ho poden aconseguir si es recolzen en aquesta tecnologia". En aquest sentit, Roca ha puntualitzat que la transformació digital és una via, però no l'objectiu final.

L'amenaça d'Amazon

Un altre punt del debat ha estat si les grans plataformes com Amazon poden arribar a ser uns competidors de la banca tradicional. Gual ha defensat que la banca "ha d'esdevenir una plataforma" per oferir altres productes als seus clients. "Les grans plataformes tenen milions de clients i molts diners. Només els fa por entrar en el món de la banca per la regulació", ha assegurat el president no executiu de VidaCaixa. García-Milà ha refredat aquesta por. "No crec que Amazon arribi a ser un actor important de banca", ha destacat. També ha posat en valor la confiança i la seguretat dels bancs, dos atributs que no considera que tinguin les grans plataformes. Un discurs en què ha coincidit Genís Roca, però també ha avisat d'un perill. "Un banc fent de banc no sembla que tingui molt recorregut".

Criptomonedes i ciberseguretat

En un darrer bloc abans de donar pas al torn de preguntes, els ponents també han parlat sobre la bombolla de les criptomonedes, del seu ascens i la seva caiguda. Un punt on també han parlat sobre ciberseguretat i la importància de salvarguardar les dades dels clients. "En la banca no hi ha filtracions de dades. És el que dona prestigi i reputació al sector", ha dit Roca, que ha comparat les dades amb el petroli. "Les dades són el petroli del segle XXI. Cal vigilar que no es produeixi un "chapapote", ha alertat Roca.

Una mirada santcugatenca

Abans de començar el col·loqui, el president de SCE, Jaume Vives, i l'alcalde, Josep Maria Vallès, han posat en valor els 20 anys de la primera edició del Tribuna i han remarcat el múscul empresarial del municipi. També ha intervingut Xavier Comerma, director territorial de Catalunya de Banc Sabadell.




Jordi Gual

Els que em fan por són les grans plataformes. Tenen milions de clients, milions per gastar i el coneixement tecnològic.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.