El ple modifica la taxa de residus del 2006 per evitar una doble imposició tributària amb l'entrada al sistema metropolità


  • Comparteix:

La mesura, que també comporta modificar parcialment l'import de la taxa per al 2005, no ha rebut el suport de l'oposició per considerar que hi ha defectes de forma

La mesura, que també comporta modificar parcialment l'import de la taxa per al 2005, no ha rebut el suport de l'oposició per considerar que hi ha defectes de forma

El ple municipal ha aprovat, amb els vots a favor de l'equip de govern, la modificació de la taxa de tractament i eliminació de residus per a l'exercici del 2006, així com la modificació parcial de l'import d'aquesta taxa per aquest any 2005. D'aquesta manera, es vol evitar una doble imposició tributària per aquest servei, un cop es faci efectiva la incorporació del municipi a l'Entitat Metropolitana de Tractament de Residus, que a partir del dia 1 d'octubre assumirà el tractament i eliminació de la brossa. Des de l'oposició han denunciat però un defecte de forma i manca d'informació en la tramitació d'aquests expedients.

A partir del dia 1 d'octubre, l'Ajuntament de Sant Cugat assumirà només la recollida dels residus comercials, mentre que el tractament i eliminació de la brossa anirà a càrrec de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, que cobrarà aquest servei a partir d'una nova taxa que es pagarà a través del rebut de l'aigua.

Per tal d'evitar una doble imposició pel servei, el ple municipal ha donat, aquest dijous, llum verda a la modificació de la taxa de recollida i eliminació de residus prevista per al 2006, així com a la modificació parcial de l'import de la mateixa per als darrers mesos d'aquest 2005. Així ho ha explicat el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Hisenda, Jordi Joly, que ha acusat els grups de l'oposició de donar més importància a les qüestions formals que a la necessitat d'evitar aquesta doble imposició tributària.

Jordi Joly

L'únic objectiu que té això és evitar la doble imposició tributària. Vostès es capfiquen en elements formals i no entenc que pretenen en intentar evitar aquesta doble imposició tributària.


Joly ha explicat també que, responent a les al·legacions presentades, s'han introduït algunes modificacions a la taxa, entre les que destaquen la creació de nous trams d'aquest impost en funció del tamany de l'empresa o activitat econòmica. L'objectiu d'aquesta mesura és beneficiar el petit comerç, i se suma a una segona divisió pensada segons les activitats i la quantitat de residus que generen.

La proposta de l'equip de govern no ha estat ben rebuda pels grups de l'oposició, que han denunciat un defecte de forma a l'hora de tramitar aquest expedient i han denunciat la manca d'informació i transparència del govern local sobre aquesta qüestió. D'altra banda, PSC i ICV-EA han denunciat també que CiU i ERC apliquen una fiscalitat massa 'tova' a l'activitat comercial que no permet cobrir el 100% del cost mínim que representa la recollida de residus comercials i que segons les estimacions de la Generalitat, representa un 15% del total dels municipis. Escoltem el regidor socialista Pau Calsamíglia i el regidor d'ICV-EA, Xavier Boix.

Pau Calsamíglia

Vostès tenen un problema de falta de convicció i autoritat moral i es refugien en una política fiscal tova que els blindi davant la crítica justificada d'empreses pel baix nivell de prestacions i la baixa qualitat que rep l'activitat econòmica.


Xavier Boix

Tot i que en algunes activitats comercials els hi apliquem un 240% d'augment a la seva taxa de residus comercials, la previsió d'ingressos no arriba al 80% del 15% del cost. I tot això que no paga l'activitat comercial, ho paga la ciutadania.


De la seva banda, des del PP han anunciat que estudiaran si es poden declarar aquests acords de ple nuls de ple dret per un defecte de forma i han lamentat que amb la nova taxa que cobrarà l'Entitat Metropolitana es torni a gravar els santcugatencs amb un nou impost per la recollida d'escombraries. Escoltem la portaveu popular, Berta Rodríguez.

Berta Rodríguez

Nosaltres no volem una doble imposició, el que volem és que ni al 2005 ni al 2006 no entri en vigor la Tangrem, perquè suposarà una passa enrera, que és que el passa cada cop que CiU governa amb ERC.


La proposta de modificació de la taxa de recollida i eliminació de residus per al 2006 s'ha aprovat provisionalment amb els vots a favor dels socis de govern, les 6 abstencions del PSC i els vots en contra d'ICV-EA i PP. Pel que fa a la modificació parcial de l'import de la taxa per aquest 2005, la proposta ha rebut els vots favorables de CiU i ERC, els vots en contra de PSC i PP i les abstencions dels regidors d'ICV-EA. Tots dos punts entren ara en un període d'exposició pública i hauran de ser aprovats definitivament en un nou ple municipal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.