Anton Costas: 'La salvació de caixes no passa inevitablement per la 'bancarització''


  • Comparteix:

Moment de la conferència

Moment de la conferència

El catedràtic de Política Econòmica Anton Costas afirma que el salvament de les caixes és possible a través de recórrer al capital públic. Amb aquesta alternativa, que ha exposat aquest dimarts a l'Ateneu Santcugatenc, Costas vol evitar la 'bancarització' de les caixes i la conseqüent pèrdua del poder de la seva obra social, com també el desarrelament territorial de les entitats financeres.

Segons Costas, les possibles pèrdues originades per la caiguda de valors d'actius com els préstecs hipotecaris i els crèdits a promotors per la compra del sòl fan que les caixes 'tinguin davant seu un dilema important' sobre com fer front al descens d'aquests valors. Costas argumenta que les entitats financeres no poden compensar les pèrdues amb capital, perquè en tenen poc, i que la solució és augmentar-lo.

Per fer créixer el capital de les caixes, Costas proposa que es recorri als accionistes públics, ja que així no es perd l'essència de les entitats financeres ni el seu poder en obra social.

Anton Costas

Buscar capital públic és més coherent amb l'esperit fundacional de les caixes.


Altres possibles alternatives per augmentar el capital són recórrer als mateixos accionistes i dipositaris de les caixes, demanant-los una inversió, o bé buscar capital privat extern a l'entitat. No obstant això, Costas veu 'difícil' la primera opció i critica que la segona implica una pèrdua important del valor social de les caixes.

La xerrada, organitzada pel Col·lectiu d'Esquerres de Sant Cugat, ha aplegat una cinquantena de persones a l'Ateneu Santcugatenc.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.