Elena Vila (PSC): 'En els darrers 10 anys Catalunya ha retrocedit a conseqüència del Procés'

En una entrevista a Cugat Mèdia, la candidata socialista al Senat crida a aturar el PP i Vox el 23-J


  • Comparteix:

La candidata del PSC al Senat per Barcelona, Elena Vila, planteja les eleccions espanyoles com el plebiscit entre la continuïtat de les polítiques progressistes i el 'retrocés' que comportarà un govern del PP i Vox. Per això ha fet una crida a aturar a les urnes la dreta i l'extrema dreta, així com obrir una nova etapa a Catalunya. En l'entrevista de campanya a Cugat Mèdia, Vila lamenta que el procés sobiranista hagi comportat un retrocés i, diu, ara el país, ja amb el conflicte 'encarrilat', ha d'afrontar els 'grans reptes' que té.

Segons la candidata santcugatenca a senadora, el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha donat un exemple a Catalunya amb mesures com els indults i la taula de diàleg. "La Catalunya d'avui no té res a veure amb aquella Catalunya dividida i confrontada", ha afirmat Vila, qui ha explicat que la proposta socialista passa per la reforma del Senat, consolidar "la cohesió territorial", com diu el programa electoral, i abordar el finançament autonòmic d'una Espanya "plural i diversa".

Igual que Sánchez, Vila dona per "encarrilat" el conflicte amb Catalunya i aposta per continuar treballant en la taula de diàleg i en els acords per la llengua, i abordar els "grans reptes que té com a país".

"Ens ho juguem tot", ha afirmat la també portaveu del grup municipal del PSC, partit al qual les enquestes donen una victòria a Catalunya. Fa 15 anys que el partit no guanya unes eleccions espanyoles a Catalunya. "Hem aconseguit moltes conquestes socials i que drets estiguin a l'agenda política", ha defensat Vila.

En aquest sentit, ha posat com a exemple la reforma laboral, l'equiparació dels permisos de maternitat i paternitat, la defensa de la igualtat, l'augment del salari mínim interprofessional i l'ingrés mínim vital, entre d'altres. També l'increment de les inversions a Catalunya, entre les quals les pantalles acústiques a Mira-sol, la dotació per als intercanviadors ferroviaris a Sant Cugat i els 15 milions d'euros per al municipi dels Next Generation.

Tot i que entre el 2018 i el 2021, segons dades de la Generalitat, el 45% de les inversions previstes a Catalunya no s'han executat; Vila s'ha compromès, en cas de sortir com a senadora, a "vetllar perquè la inversió sigui una realitat", defensar l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i reclamar reivindicacions pendents com els jutjats de Sant Cugat i el cobriment de les vies de FGC per poder desenvolupar el barri de Ca n'Ametller.

Un projecte, ha dit, important per al municipi per donar resposta a l'emergència habitacional. I és que Vila ha assegurat que per al PSOE l'accés a l'habitatge és una prioritat i així es fa notar al programa electoral amb propostes com les ajudes al primer habitatge a través de comptes d'estalvi bonificats, un pla específic, l'obligatorietat de destinar el 50% dels nous desenvolupaments a habitatge assequible o una llei per garantir el desallotjament dels okupes il·legals en menys de 48 hores.

Iniciatives que se sumen a altres compromisos com el transport gratuït per a estudiants menors de 24 anys, la gratuïtat dels estudis universitaris i d'FP superior per aquells que aprovin a la primera, una llei per reduir les llistes d'espera a la sanitat pública o una per impedir la privatització de la gestió de l'aigua.

Tot plegat, el PSOE espera poder tirar endavant el seu programa de la mà de Sumar. "Apostem per un govern progressista", ha afirmat Vila, qui creu que l'objectiu d'aquestes eleccions -després dels resultats dels comicis municipals i autonòmics- és aturar el PP i Vox. I amb aquesta fita fa també una crida als partits independentistes per evitar el retrocés que, diu, ja han demostrat PP i Vox en no condemnar la violència masclista, censurant la cultura o amb l'anunci de la derogació de lleis. Així sí, no a qualsevol preu. Vila adverteix que els pactes amb altres formacions han de ser "acords viables i respectant la Constitució" i, per tant, un referèndum hauria de passar per una reforma de la Carta Magna.

CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA ELECTORAL DEL PSOE



Elena Vila

La Catalunya d'avui no té res a veure amb la Catalunya dividida i confrontada. Estem a una nova etapa. El Partit socialista encara aquestes eleccions amb una nova realitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.