El PSC guanya a Sant Cugat en un 23-J que castiga els partits independentistes

El PP ha quedat segon, seguit de Junts, Sumar, ERC, Vox i la CUP, en una jornada marcada per una abstenció alta


  • Comparteix:

Pedro Sánchez, el 23-J a Madrid / Foto: ACN

Pedro Sánchez, el 23-J a Madrid / Foto: ACN

L'electorat de Sant Cugat ha triat el PSC com la força més votada del 23-J, fet que no passava des del 2008. Amb el 100% escrutat, la candidatura dels socialistes ha aconseguit 11.993 vots, quasi el doble dels que va aconseguir als comicis del novembre de 2019. Respecte a aquella cita electoral, el taulell polític s'ha capgirat: ara el PP (8.345 vots, també ha doblat els suports) ocupa la segona posició, seguit per Junts (7.989 vots; -2,5 punts percentuals), Sumar-ECP (6.254 vots) i ERC (5.596, la meitat dels vots de 2019). Vox, amb 3.284 vots (500 vots més), supera el 5% del vot a la ciutat; en canvi, la CUP, amb 1.513 vots (ha perdut més de la meitat dels de fa quatre anys), no supera aquesta barrera percentual. En aquests comicis, només han guanyat vots a Sant Cugat el PSC, el PP, Sumar-ECP i Vox. L'electorat, en una jornada marcada per una abstenció del 27,5% (set punts percentuals més que el 2019), ha castigat les candidatures independentistes: totes han perdut suports.




L'últim cop que el PSC va guanyar unes eleccions espanyoles a Sant Cugat va ser el 2008, amb Carme Chacón de candidata. Respecte als comicis del novembre de 2019, els socialistes aconsegueixen 12 punts percentuals més de suports que els situen al capdavant de la classificació.

El PP també experimenta un creixement a la ciutat: passa de ser la cinquena força del 10-N de 2019 a ser la segona. Amb aquest fet, és el primer cop en uns comicis espanyols a Sant Cugat que socialistes i populars ocupen els dos primers llocs.

La fórmula Sumar-ECP consolida els resultats que ECP van aconseguir fa quatre anys, amb 100 vots més a la ciutat. Vox també guanya vots i supera, per poc, el 5% que els situa com a força representativa a la ciutat.

A l'altra banda de la moneda, els grups independentistes perden suport a la ciutat. Junts perd un 16,7% dels suports i baixa de la segona a la tercera posició, mentre que la CUP perd més de quatre punts percentuals dels vots que va aconseguir fa quatre anys. Ara, els anticapitalistes, tenen menys del 5% dels vots. La patacada més pronunciada la pateix ERC: si el 2019 eren la força més votada, ara perden més de la meitat dels suports (-52%), cosa que els relega a la cinquena posició.




El PSC arrasa a Catalunya

La cap de llista per Barcelona del PSC, Meritxell Batet

La cap de llista per Barcelona del PSC, Meritxell Batet / Foto: ACN

El PSC guanya clarament les eleccions a Catalunya amb 19 diputats, set més dels 12 que tenia actualment, amb el 95% del vot escrutat. A molta distància hi ha un triple empat a set escons entre Sumar-ECP, ERC i Junts. Tot i que, en nombre de vots, els comuns se situen en segona posició amb més de 25.000 vots més respecte a ERC. Els republicans, que van guanyar les eleccions del 2019, cauen sis escons; mentre que la candidatura de Míriam Nogueras en perd un respecte fa quatre anys; i Sumar-En Comú Podem manté els set actuals. El PP passa dels dos als sis diputats, però se situa a 13 de distància respecte als socialistes. I el partit d'extrema dreta de Vox manté els dos escons. La CUP, que ara en tenia dos, i el PDeCAT es queden sense representació al Congrés.



Feijóo guanya el 23-J i Sánchez aguanta

El líder del PP, Albert Núñez Feijóo, en un acte de campanya

El líder del PP, Albert Núñez Feijóo, en un acte de campanya / Foto: ACN

El PP d'Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions del 23 de juliol al Congrés dels diputats. Els conservadors han aconseguit 136 diputats i s'han imposat per 14 al PSOE de Pedro Sánchez, que s'ha quedat en 122. Per darrere, la ultradreta de Vox ha mantingut la tercera posició de fa quatre anys malgrat perdre 19 escons, de 52 a 33, mentre que el Sumar de Yolanda Sánchez ha mantingut la quarta posició que el 2019 va aconseguir Podem però amb cinc diputats més, de 26 a 31. D'aquesta manera el bloc de la dreta s'ha imposat al de l'esquerra (169 diputats contra 153), però cap dels dos blocs suma majoria absoluta. Els pactes tindran, així, un paper a jugar a partir d'aquest dilluns.














Álvaro Benejam

Satisfets a Sant Cugat, ser segona força ens esperona a seguir treballant i la gent de Sant Cugat ha vist que el PP treballa bé.

Bernat Picornell

No podem estar contents dels resultats d'aquesta nit. Fa quatre anys vam guanyar i avui hem quedat molt lluny i hem d'obrir un període de reflexió.

Ignasi Bea

Són uns resultats dolents que no esperàvem. Tot i que a Sant Cugat hem tret més vots de mitjana que al conjunt del país, són insuficients.

Elena Vila

Hem votat pels nostres drets, per les dones, per la igualtat, per l'educació pública, per l'educació, per la justícia, per la sanitat pública i, sobretot, pel futur i la dignitat de Catalunya.

Albert Mendoza

Crec que Junts tindrà un paper clau en la governabilitat del PSOE. Això ho decidiran els màxims dirigents del partit.

Ramon Gutiérrez

Crec que són uns bons resultats que ens permeten mantenir aquest govern de coalició. Haurem de fer allò que Yolanda Díaz sap fer: dialogar amb tots els grups polítics.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.