Sant Cugat incompleix el Reglament de Símbols segons l'expert heràldic, Armand de Fluvià


  • Comparteix:

De Fluvià diu que l'escut no es fa servir i ha estat progressivament substituït per l'emblema, que no diu res.

De Fluvià diu que l'escut no es fa servir i ha estat progressivament substituït per l'emblema, que no diu res.

L'expert en heràldica Armand de Fluvià critica que l'Ajuntament de Sant Cugat faci prevaldre l'emblema de la ciutat per sobre de l'escut. Fluvià, que la setmana que ve serà present al Primer Congrés d'Heraldica dels Països Catalans que es farà a l'Arxiu Nacional, creu que, a més, l'emblema té forma romboidal que prohibeix, explícitament, el reglament de Símbols.

Tot i que Sant Cugat té oficialitzat l'escut heràldic, fa servir l'emblema en la majoria dels casos. Això no agrada Armand de Fluvià, un dels màxims experts del país en qüestions d'heràldica. A més, l'emblema té forma de 'rombe', que prohibeix, explícitament, el Reglament de Símbols ja que pot portar a la gent a confusió amb l'escut.

De Fluvià creu que l'Ajuntament ha optat per deixar-se endur per l'estètica sense contingut, contraventint, diu, les lleis de l'heràldica:

Armand de Fluvià

Té forma d'escut, i el Monestir s'ha convertit en tres palets i les muralles són ¿rodones?


De fet, l'escut oficial de Sant Cugat té representat el monestir amb les claus de Sant Pere, patró de la ciutat, i per tant, diu, representa la història del municipi. L'emblema, en canvi, segons Fluvià, no diu res.

Els vèrtix de l'emblema són arrodonits perquè segons els autors del dissent, representa les muralles del monestir, que mai han estat rodones, i en el seu interior hi ha tres pals, que, segons els mateixos dissenyadors representa el Monestir, Segons l'heraldista, un autèntic despropòsit:

Armand de Fluvià

No pot ser en forma de rombe perquè porta a confusió. La gent es pensarà que l'emblema és l'escut. És erroni.


De Fluvià explica que no s'oposa a la modernització del escuts cívics sempre i quan respectin les lleis de la ciència de l'Heràldica. De fet hi ha quasi 50 ajuntament a tot Catalunya que usen un escut incorrecte o bé no el tenen normalitzat.

Tots aquestes aspectes es discutiran en les primeres jornades de genealogia i Heràldica dels Paisos Catalans que es faran a l'ANC el proper cap de setmana. L'objectiu és reunir noves aprotacions sobre la genealogia, l'heràldica, la sigil·lografia, la vexil·lologia i la nobiliària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.