Jordi Casas indaga en la hisenda local catalana entre els segles XIII i XIX


Temes relacionats

Jordi Casas presenta el seu llibre sobre la hisenda municipal catalana, al SAF (18/mar/15)


  • Comparteix:

Les guerres i, sobretot, el deute han estat les major dificultats en el desenvolupament de la hisenda municipal al llarg de la història de Catalunya. Ho afirma l'historiador Jordi Casas en l'obra 'La hisenda municipal catalana. De la baixa edat mitjana a la revolució industrial (SXIII - SXIX)', presentada aquest dijous a la Casa de Cultura, amb la qual pretén omplir un buit de la historiografia catalana que fins ara no s'havia tractat, creu, perquè es trobava 'en una frontissa entre historiadors i economistes'.

El membre del Grup d'Estudis Locals (GEL) es mostra rotund a l'hora d'assenyalar el deute com la major dificultat en el desenvolupament de la hisenda municipal al llarg de la història del país. A aquest factor també s'hi sumen les guerres que han colpejat el país des de l'edat mitjana.

Jordi Casas

Si hagués de dir una característica de la història de la hisenda municipal catalana, assenyalaria l'endeutament, que malauradament encara es manté avui dia.


Casas també destaca que hi ha una diferència 'important' entre la hisenda de l'antiga Corona d'Aragó i la resta de la península durant aquest període a causa dels processos de distribució de la terra. Així, per exemple, a Catalunya s'establien 'monopolis' en què particulars havien de pagar a un sol arrendatari.

L'acte de presentació de 'La hisenda municipal catalana. De la baixa Edat mitjana a la revolució industrial (SXIII - SXIX)', editat per Pagès Edicions, ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Mercè Conesa, i del president del GEL, Domènec Miquel.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.