Sant Cugat es prepara per a la celebració del centenari de l'arribada del tren


  • Comparteix:

Els trens Brill es van importar dels Estats Units per recórrer la línia del Vallès / Foto:Terminus

Els trens Brill es van importar dels Estats Units per recórrer la línia del Vallès / Foto:Terminus

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) celebra aquest any el centenari de l'arribada del tren a l'estació de les Planes, situada al terme municipal de Barcelona. Un any més tard, la línia ferroviària es va ampliar fins a Sant Cugat, un fet que marcaria un abans i un després per al municipi. Al darrer ple, es va aprovar que Sant Cugat participarà en els actes de commemoració de l'efemèride l'any que ve.



Tot va començar amb l'enginyer Carles Emili Montañès, que a principis del segle XX va veure la necessitat de connectar Barcelona amb el Vallès Occidental. Va contactar amb Frederick Stark Pearson, que es va convertir en l'inversor del projecte i va electrificar Catalunya. El doctor va acceptar col·laborar amb Montañès quan l'enginyer el va pujar al cim del Tibidabo per plantejar-li la seva idea. Ho ha explicat l'escriptor i historiador Joan Carles Salmerón.

Joan Carles Salmerón

Montañès va ensenyar al doctor que a l'altre costat de la serra de Collserola es podien veure els Pirineus nevats i a sota les ciutats industrials del Vallès que despertaven amb grans fumeroles de carbó. Pearson, que havia fet grans projectes hidroelèctris, va dir-li: 'Perles com aquestes no queden al món, Montañès, em quedo amb el projecte'.


El ferrocarril és clau per entendre el creixement de la població de Sant Cugat, ja que al 1920 el nombre d’habitants era de 2.880 i al 1930 ja assolia els 5.110. Avui dia dóna servei a milions de passatgers: al 2015, més de 8,1 milions d'usuaris van passar per les set estacions de Sant Cugat i la de les Planes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.