Josep Maria Casas: 'Durant la República, el president i la meitat de ministres eren maçons'


  • Comparteix:

Josep Maria Casas és escriptor, arquitecte i aparellador tècnic

Josep Maria Casas és escriptor, arquitecte i aparellador tècnic

L'escriptor Josep Maria Casas atribueix al franquisme la mala imatge que té la maçoneria a l'Estat espanyol, ja que durant la República el president i la meitat de ministres eren maçons i la dictadura la va assenyalar com un dels principals enemics del règim. Aquesta concepció contrasta amb la d'altres països com Estats Units, on 'per tenir un bon càrrec està ben vist ser maçó', o Suècia, on el rei també ha de ser-ho. L'autor santcugatenc, que ha presentat el seu llibre 'Descobrint la Barcelona maçònica' aquest dissabte a la Casa Museu Cal Gerrer, destaca la importància d'aquest col·lectiu en la història occidental i la seva presència a Barcelona, 'on es troben les lògies maçòniques més importants de l'Estat espanyol'.

ESCOLTA-HO

Les frases més destacades
'La paraula maçó significa mestre d'obres. A l'Edat Mitjana els maçons ensenyaven a les lògies, on transmetien coneixements de construcció de manera lliure. Al Renaixement, amb les universitats, ja van començar a ensenyar tots aquests coneixements de manera similar a l'ensenyament de l'arquitectura'.

'Després de l'Edat Mitjana, els maçons ja no seran només persones vinculades a la construcció, sinó que també provindran d'altres àmbits i es caracteritzaran per transmetre i intercanviar coneixements lliurement'.

'Les grans lògies maçòniques de l'Estat espanyol es troben a Barcelona. La més important es troba a la Gran Via i la més simbòlica al costat de la rambla de Fabra i Puig'.

'Al segle XIX, l'esperit català va influir molt en la maçoneria. En destaquen sobretot personalitats com Valentí Almirall i Rossend Arús, que va fundar la famosa Biblioteca Arús, un gran centre de moviments socials de l'època i de la maçoneria a Catalunya'.

'La maçoneria volia lluitar contra la ignorància i l'analfabetisme. Ells deien que era a través del coneixement que es podia adquirir la llibertat'.

'Durant la República, el president i la meitat dels ministres eren maçons. De fet, quan Franco fa l'aixecament militar mata milers de maçons'.

'El franquisme va prohibir les lògies maçòniques, a excepció de les nord-americanes'.

'Actualment a l'Estat espanyol es creu que hi ha entre sis i vuit mil maçons. Res comparat amb França, amb 280 mil; Anglaterra; amb un milió i mig; i Estats Units; amb sis milions i mig. Als EUA, per exemple, per tenir un bon càrrec està ben vist ser maçó, ja que es considera que ets una persona preparada i que fas una activitat d'enriquiment espiritual'.

'La religió catòlica segueix tenint els maçons excomulgats'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.