Neix a Sant Cugat l'associació Memòria contra la Tortura amb l'objectiu d'eradicar definitivament aquesta pràctica


  • Comparteix:

L'entitat lluitarà per visibilitzar i denunciar els casos de tortura

L'entitat lluitarà per visibilitzar i denunciar els casos de tortura

Documentar els casos de tortura per fer-los més visibles, donar suport psicològic a les víctimes i aplicar les mesures necessàries per eradicar aquesta pràctica. Aquests són els objectius principals de l'Associació Memòria contra la Tortura, que s'ha constituït a Sant Cugat arran d'una iniciativa dels independentistes catalans que van ser detinguts i torturats el 1992, entre els quals hi ha els santcugatencs Ramon Piqué i Eduard Pomar.

L'Associació Memòria contra la Tortura neix amb la voluntat de servir d'instrument de lluita per a l'eradicació de la tortura als Països Catalans. En concret, l'entitat pretén denunciar públicament aquesta pràctica i fer-la més visible a la nostra societat, buscar instruments de suport a les persones torturades i, també, construir la 'memòria col·lectiva' necessària per aconseguir que aquestes pràctiques desapareguin totalment. Així ho ha explicat un dels membres de l'associació, Ramon Piqué.

Ramon Piqué

Els objectius són recollir i documentar els casos de tortura, donar suport mèdic i psicològic a les víctimes i servir d'instrument per presentar-nos com a acusació particular.


L'associació treballarà per recollir informació sobre els casos de tortura als Països Catalans des de l'any 1977, quan es va promulgar la Llei d'Amnistia per als presos polítics, i fins l'actualitat, ja que segons l'entitat en aquest període s'han produït 250 detencions sota la legislació antiterrorista i totes les denúncies per tortures han estat arxivades pels tribunals espanyols. Ramon Piqué.

Ramon Piqué

1977 és una data significativa. Se suposa que es pretenia tancar una etapa i obrir el cicle democràtic. La tortura no hi té cabuda i, per tant, és una de les assignatures pendents.


Recordem que el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg va condemnar, el passat 16 de novembre, a l'Estat espanyol per no haver investigat les denúncies per tortures presentades per un grup d'independentistes catalans l'estiu del 1992.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.