Mamatraka: feminisme que es fa sentir a cop de percussió

El grup de la Floresta es presenta com un espai intergeneracional per a dones


  • Comparteix:

Montse Martínez i Carme Capdevila, de Mamatraka / Foto: Cugat Mèdia

Montse Martínez i Carme Capdevila, de Mamatraka / Foto: Cugat Mèdia

Mamatraka. El nom ja sona a la seva essència: percussió i feminisme. Són un grup de dones que es reuneixen a la Floresta per fer percussió, però que ofereixen quelcom més, un espai en femení. Asseguren que comparteixen sobretot alegria i són una via per tenir una estona per a elles mateixes. I d'això han parlat al programa Entitats de Cugat Mèdia dues de les membres, la Montse Martínez i la Carme Capdevila.

ESCOLTA-HO

Mamatraka va néixer ara fa sis anys. Va ser per al 8-M del 2018 i fruit de la voluntat de fer una batucada de dones per anar a les manifestacions. Des de llavors, aquelles dones, i les que han vingut després, queden per aprendre a tocar i a moure's. "Ha estat molt natural", explica Montse Martínez, qui recorda que aquest 8-M han tornat a sortir a carrer.

Però el grup va més enllà. "Són dones reivindicatives de la Floresta que, a banda de tocar, volen mostrar les seves lluites", afirma Carme Capdevila. Per això, el grup és exclusivament per a dones perquè, com ha explicat Martínez, "fan falta espais només per a dones".

I elles porten la seva música, que fan amb instruments de materials reciclats, a esdeveniments del barri i actes reivindicatius. Han participat en la Festa Major de la Floresta, a la inauguració del Casino, als actes del 8-M i a la versió santcugatenca de 'Canción sin Miedo' per al 25-N, entre d'altres.



També porten el seu feminisme al carrer, tot i reconèixer que encara queda molta feina per fer i segurament "vindrà una onada contra el moviment feminista". Però no és nou, assegura Martínez, qui reconeix que autodeclarar-se feminista no significava el mateix als anys 90 que en l'actualitat.

Així i tot, la formació aspira a "donar alegria" i oferir un espai per "comunicar-se". De cara al futur, com destaca Capdevila, volen ser fidels a la seva filosofia, però incorporar dones noves, a les quals fan una crida.

I ho tenen clar a l'hora d'interpel·lar-les. "Ens ho passem molt i molt bé i aportem una part de lluita de dones als nostres barris", resumeix Martínez per definir què significa Mamatraka.


Montse Martínez

Seguir aprenent, que s'afegeixin més dones i seguir estant vives. Que ens serveixi per créixer i ser un suport.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.