Les respostes a l'Observatori més polèmic: al 55% dels santcugatencs no els preocupa la immigració

Immigració, canvi climàtic, seguretat i llengua centren les preguntes de l'enquesta semestral


  • Comparteix:

Ciutadania passejant pel carrer de Santa Maria / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Ciutadania passejant pel carrer de Santa Maria / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

L'Observatori Sociològic, l'enquesta ciutadana semestral de l'Ajuntament, aposta ara per preguntar per 'temes d'actualitat', segons el tinent d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, el juntaire Jordi Puigneró. Amb aquesta premissa, la immigració, el canvi climàtic, la seguretat i el català centren el 60% de les 46 preguntes formulades, sent la immigració el tema més preguntat amb 9 qüestions. De forma genèrica, aquest bloc determina que el 55% de la ciutadania no està preocupada per la immigració i un 57,9% creu que la ciutat ha d'acollir immigració fins al màxim de les seves possibilitats.

L'Ajuntament ha presentat els resultats de l'Observatori més controvertit en plenes vacances de Setmana Santa. Jordi Puigneró ha valorat el nou tarannà de l'enquesta que descarta preguntes amb respostes previsibles per apostar per qüestions "d'actualitat". Per al juntaire és primordial fer de l'Observatori una eina útil "que ens permeti tenir la percepció de la ciutadania independentment de les polítiques que es duguin a terme". Preguntat per aquest mitjà, ha assegurat que en la propera onada, al juliol, es dialogarà amb ERC per acordar els temes. En l'Observatori presentat aquest dimarts, amb la presència dels republicans entre el públic, no figuren preguntes sobre habitatge o drets socials.

Preguntes sobre immigració de l'Observatori

Preguntes sobre immigració de l'Observatori / Foto: Ajuntament



Les preguntes sobre immigració

L'observatori confirma que les preguntes (veure fotografia) són les mateixes que va denunciar la CUP. A l'enquesta la regidoria de Bon Govern pregunta, entre d'altres, si les persones immigrades que delinqueixen de forma reincident se les hauria de retornar al seu país d'origen (el 65% està d'acord). Les preguntes es van realitzar a un miler de persones la segona quinzena de gener, un mes després que els alcaldes de Junts del Maresme demanessin l'expulsió immediata dels migrants multireincidents i que el debat arribés al Parlament.

Sobre el fet de preguntar o no sobre immigració, Puigneró insisteix que "cal preguntar sempre" i ha recordat que l'Observatori ja va preguntar per aquestes qüestions el 2006 i el 2009. En aquells anys existien la Taula d'Immigració i l'Observatori de la Ciutadania i la Immigració.

Puigneró no ha entrat a valorar les respostes de l'Observatori perquè "hem rebut les dades avui i el govern encara ha d'analitzar les dades". Sense valoració política, la interpretació de l'enquesta es queda en la interpretació dels percentatges: un 57,9% dels santcugatencs creu que la ciutat ha d'acollir immigració fins al màxim de les seves possibilitats, prop del 49% està d'acord amb qualificar de xenòfoba una política que limiti una arribada "elevada" de persones migrades; mentre que gairebé un 60% està d'acord amb què una "elevada" immigració pot tensionar determinats serveis públics (no especifica quins).

De forma genèrica, el bloc d'immigració determina que el 55% del santcugatencs no està preocupat per la immigració. Els que estan "preocupats per alguna cosa", el 43,9%, ho estan en un 30% per temes de seguretat, robatoris i delinqüència en un any, el 2023, que el mateix conseller d'Interior va qualificar de "segur" a Sant Cugat per "estar un 30% per sota de la mitjana del país en delictes". És aquí on Puigneró ha reiterat que l'Observatori és una eina "de percepció ciutadana".

Els altres temes d'actualitat de l'Observatori

Després de la immigració, el bloc amb més preguntes és el canvi climàtic (7), la seguretat (6) i el català (6). També s'han preguntat valoració de la ciutat i el creixement (5), educació (3), temes generals del municipi (3), Ajuntament (2), religió (2) i formació i ocupació (2). En l'apartat d'Actualitat destaca una pregunta sobre si la ciutadania està d'acord amb la tramitació de la Llei d'Amnistia: el 55% hi està d'acord mentre que el 21% no hi està gens d'acord.

Aquest observatori, el primer encarregat pel nou Ajuntament, va ser polèmic per partida doble abans de la seva presentació. Fa dos mesos, l'oposició d'esquerres va carregar per "l'ús partidista i tendenciós" d'aquesta eina, sobretot en les preguntes sobre immigració. ERC, soci de Junts, va desmarcar-se de les preguntes i va fer un comunicat acusant de "deslleial" Puigneró per vincular l'enquesta "a la seva agenda política".

Cugat Mèdia desgranarà amb més notícies els resultats de la 48a onada de l'Observatori Sociològic, elaborat amb un miler d'entrevistes telèfoniques durant la segona quinzena de gener. Pots consultar el document íntegre AQUÍ.





Jordi Puigneró

Al mateix temps que ho hem rebut el govern, després l'oposició i els mitjans. Analitzarem les dades més endavant.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.