Sant Cugat té 56,3 delictes per cada 1.000 habitants, lluny de la mitjana catalana

Durant el 2023, els robatoris amb violència s'han reduït un 26%, mentre que els robatoris a domicilis han crescut un 4%


  • Comparteix:

Imatge de la Junta de Seguretat Local / Foto: Conselleria d'Interior (Lali Puig)

Imatge de la Junta de Seguretat Local / Foto: Conselleria d'Interior (Lali Puig)

Sant Cugat és una ciutat segura. Així ho afirma el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que aquest dimecres ha encapçalat la junta de seguretat local del municipi. A Sant Cugat es produeixen 56,3 fets delictius per cada 1.000 habitants, lluny dels 78,1 de mitjana a Catalunya. La percepció de seguretat entre els ciutadans ha millorat, tot i que els robatoris amb força a domicilis continuen sent l'espasa de Dàmocles del municipi. El darrer any, aquest tipus de delictes ha crescut un 4% respecte al 2022.

En concret, han passat de les 278 denúncies el 2022 a 289 el 2023. Lluny queden, però, els prop de 700 casos a l'any del 2017. Des de llavors, s'han anat reduint considerablement, tret dels dos darrers anys en què han augmentat.

L'altra cara de la moneda són els robatoris amb violència i/o intimidació que baixen un 26% (de 169 a 125), els furts un 3,3% (de 1.677 a 1.621) i les ocupacions d'habitatges un 20,8% (de 48 a 38).

Fets delictius

En línies generals, però, els fets delictius s'han incrementat un 4% durant el 2023 (de 5.188 a 5.394 denúncies). Des dels cossos policials consideren aquest increment com a "contingut", ja que el creixement l'any anterior va ser del 10,69%. Aquesta tendència també es registra en els delictes contra el patrimoni, que augmenten un 5,9%, força per sota del 10,69% de l'any anterior. En el cas dels delictes contra les persones, el creixement és del 6,1%, amb una reducció, però, de les agressions i abusos sexuals (de 33 a 31, un 6,1% menys) i dels maltractaments en l'àmbit de la llar (de 34 a 27, un 20,6% menys).

"Crec que podem concloure que Sant Cugat és una ciutat segura. Està un 30% per sota de la mitjana del país en delictes. Això ens ha de servir d'estímul", ha valorat el conseller d'Interior després de la presentació de les dades a la junta de seguretat local; a la qual hi han participat l'alcalde, Josep Maria Vallès, i el tinent d'alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell, a més de la representació dels cossos de seguretat que treballen al municipi.

De fet, les darreres dades de l'Observatori Sociològic de l'Ajuntament mostren; com ha destacat l'alcalde; com la seguretat és la sisena preocupació que citen els santcugatencs, en concret, per al 10% dels enquestats.

Multes

Pel que fa al nombre d'accidents de trànsit registrats al municipi, durant el 2023 se'n van comptabilitzar 399, un 22% menys que l'any anterior. Així mateix, també s'han reduït els ferits lleus en un 47%, en passar de 232 a 124. En canvi, els ferits greus s'ha mantingut pràcticament igual, passant de 8 a 9 l'any 2023, quan també es va produir una víctima moral en accident de trànsit.

En referència als vehicles implicats en accidents amb ferits lleus, els més nombrosos són els turismes (111 accidents) i, en segon lloc, les motocicletes (53 accidents). Els segueixen els camions i autobusos (14 accidents), els VMP (13 accidents) i les bicicletes (10 accidents).

Durant l'any passat es van registrar 33.924 infraccions de trànsit, un 2% més que el 2022. D'aquestes, 99 s'han imposat per no respectar l'ús dels carrils bici i 4.080 per no respectar la Zona de Baixes Emissions.

Increment plantilles

Amb aquestes dades, i davant una ciutat que s'aproxima als 100.000 habitants, tant la plantilla dels Mossos d'Esquadra com de la Policia Local s'ampliaran. Segons ha concretat el conseller d'Interior, en el cas dels Mossos d'Esquadra, els efectius aniran creixent en funció de les necessitats. En els darrers tres anys, els Mossos d'Esquadra han incorporat 20 agents nous, arribant a una presència al municipi que se situaria prop de la vuitantena d'efectius. En el cas de la Policia Local, la intenció de l'equip de govern és aproximar-se al centenar abans d'acabar el mandat.

Operació Catalunya

Preguntat per la premsa, el conseller d'Interior també s'hi ha referit a l'Operació Catalunya, que ha qualificat d'"escàndol majúscul". "S'està veient com s'ha utilitzat l'Estat i totes les estructures d'Estat per perseguir la dissidència política", ha afirmat el responsable d'Interior, qui ha avançat que el govern està estudiant emprendre accions legals.

I és que una de les últimes afectacions d'aquest cas que s'han fet públiques és la del llavors comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a qui es va intentar vincular amb un cas de tràfic de drogues.

El conseller també ha animat la Fiscalia a fer algun pas davant les evidències i al govern espanyol a facilitar l'esclariment d'aquest "abús de l'administració pública al servei d'una part".




Joan Ignasi Elena

Crec que podem concloure que Sant Cugat és una ciutat segura. Està un 30% per sota de la mitjana del país en delictes. Això ens ha de servir d'estímul.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.